Castell de Selma – Aiguamúrcia / Alt Camp

Pany de muralla supervivent.

Un altre pany de muralla amb una obertura que podria haver estat un gran finestral (?) o en qualsevol altre cas, un bon estrall a la paret.

castell-de-selma-081113_505

Obertura que podria haver estat la porta d'entrada (?) a l'edificació.

castell-de-selma-081113_532

Arcada de pedra. Desconeixem la seva utilitat.

Situació: En terrenys d’Aiguamúrcia, municipi de la comarca de l'Alt Camp) – Tarragona.

Època: Segle X - Sense estil definit - BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Documentat des del 977 o 978. El 1847 el castell de Selma ja era arruïnat. – (Font: Enciclopèdia Catalana ).

Estat: Molt malmès, escasses restes. Lliurament accessible. Esplèndides vistes i a més, sorprenents per la seva extensió, donat que tot el camí fins aquí es circula rodejats d'arbres que limiten molt la visió.

Accés - Visitat el 13/11/2008:

Procedents del Monestir de Santes Creus, i circulant per la carretera TV-2441, en sentit Pontons, entre els PK 8 i 9, a mà dreta hi ha un trencall (N 41 22 23 E 01 25 42), cap a on ens dirigirem, identificat amb un cartell que diu Coll de L'Arboçar i un altre que indica, Ermita de Sant Agnès, Selma i El Pla de Manlleu.

Aquí comença una pista de muntanya (*), sense asfaltar,  per on circularem seguint les instruccions dels nombrosos cartells informatius, de color verd, de senderisme,  que aniran apareixen sempre en el lloc oportú. (Ja hem comentat en altres ocasions que a la comarca de l'Alt Camp hi ha una abundant retolació del camins, que no es veu en altres contrades del nostre país.)

Així doncs continuarem circulant per la pista principal, obviant intuïtivament petits trencalls que anirem trobant. Hi ha un lloc on deixem constància de la situació: N 41 22 09 E 01 27 21, que és el darrer trencall a mà esquerra por on hem de continuar, indicat amb un cartell que a dia d'avui està molt torçat i pot portar a confusió la direcció que cal seguir.

Finalment arribem a un lloc on trobarem un cartell de senderisme amb la llegenda  Coll de la caça o de la creu (712 m), on hem aparcat el vehicle ( 41 22 09 01 27 47) en un petit racó, doncs per la projecció dels darrers metres que hem fet de camí, hem intuït que els propers no presagiaven gaire millor estat per fer-los en un vehicle convencional.  Des de la carretera general fins aquí hi ha una distància aproximada d’uns 4,1 km. De totes maneres, davant nostre, dalt del turó, en mig dels arbres, ja es veu propera la silueta del castell.

Continuant a peu, al cap de molt poca estona ens trobem que la pista dona un gir brusc cap a la dreta, enfilant-se. Davant per davant per on veníem, arrenca un petit corriol,  on en mig de l'espessa arbreda es deixa veure una mica l'alta torre d’un campanar, el del poble vell de Selma. Deixem aquesta visita per més tard, si cal, i continuem encara una estona per la pista amunt, fins que arribem a un petit replà (41 22 03 01 27 39), on agafa empenta el camí en decidida direcció cap avall, per on no continuarem. A l'esquerra d'aquest replà s'inicia un petit i  confús corriol, que en dos minuts ens porta a les minses restes del castell de Selma.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - Desembre 2019:

Descripció

Les ruïnes del Castell de Selma estan situades al cim d'un puig, sobre el poble abandonat del mateix nom.

Actualment el conjunt es troba en força mal estat però encara son visibles tres espais: una possible torre, una sala i un recinte jussà.

De la torre, de planta quadrada, només en resta la meitat.

A l'est d'aquesta estan les restes d'una sala allargada, més ampla a l'extrem occidental i rematada a l'est possiblement per una mena de bestorre.

El recinte jussà s'estén al sud i l'est d'aquesta sala.

Feia uns 15 m. de llarg i la porta d'accés estava situada a l'oest.

D'aquest recinte surt, en direcció est, un mur d'uns 10 m. que acaba en un portal, el qual devia ésser acabat amb un arc de mig punt.

Tant la possible torre com la sala corresponen a un primer moment constructiu, tot i que la sala fou refeta i ampliada en un segon moment.

En una tercera fase es construí el recinte jussà.

Del "castrum de Ceume" hi ha esment vers el 977.

Limitava amb els d'Albà i Montmell.

El 1149 figura consignat el seu territori en qualitat de terreny erm, al igual que els veïns castells de Montagut, Querol i Pinyana.

L'any 1142, Guillem de Sant Martí atorgà cessió del castell de Selma als templers.

No sabem si l'ordre va trigar gaire en construir la comanda de Selma o si els templers van tenir el lloc de Selma unit a la comanda de Barberà o a la de Granyena ; el comanador de Selma més antic que coneixem és de l'any 1225.

A conseqüència del capgirell de l'ordre templer, a principis del segle XIV, Selma va passar a dependre de l'ordre de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem, i així va ser fins al segle XIX.

A la segona meitat del segle XVI la fortalesa ja era abandonada.

Entre 1557 i 1567 els hospitalers bastiren un nou castell al poble de Selma, cremat i destruït el 1822."

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Altres: Tot i que nosaltres hem viatjat en un vehicle de turisme, no considerem oportú invitar a altres a fer-ho. A més de l'estat del terra en un moment donat, l'atapeïda vegetació que hi ha a banda i banda del camí, deixa senyals a la carrosseria del cotxe.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Alt Camp : Veure en un mapa més gran.

castell-de-selma-081113_511

Vista de l'antic poble de Selma, als peus del castell del mateix nom, avui abandonat, banyat per la càlida llum de darrera hora de la jornada, d'un dia del mes de novembre.

Extenses vistes des del finestral (?) citat anteriorment.