Castell de Perafita / Lluçanès

L’actual edificació és del segle XIX.

castell-de-perafita-080723_702bisblog

castell-de-perafita-080723_705bisblog

Situació: A la població de Perafita (Lluçanès) – Barcelona.

Època: Segle XIX, edificat on anteriorment havia estat el mas Puig, documentat des del segle XIII  - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Esplèndida edificació, amb aspecte de castell centreeuropeu. De propietat privada, no és visitable. Aparcament als voltants.

Altres noms: El Castell.

Accés - Visitat el 23/07/2008:

Aquesta edificació, envoltada per una atapeïda vegetació, és perfectament visible quan circulem pel passeig de Sant Agustí, nom amb que es coneix dins de la població, la carretera BP-4653.

Un petit camí, que arrenca d’aquest passeig, (42 02 48 02 06 43 – Entre els PK.11-12 d’aquesta carretera),  condueix directament a la porta principal d’aquesta impressionant edificació, situada una mica allunyada de la carretera.

Localització: Porta d’entrada: N  42 02 52.05 E 02 06 37.86 - Altitud: 762 m.

“ Descripció

Edifici de planta quadrangular amb dues grans torres a cada costat. El cos principal és de planta baixa, dos pisos i terrat. A la planta baixa s'obre una porta d'arc de mig punt adovellat, al primer pis dues finestres geminades amb arcs lobulats i un relleu entre elles, i al segon pis dues finestres allindades. La façana queda rematada per uns merlets. La torre de la dreta està formada per quatre plantes; a la planta baixa s'obre una porta d'arc allindat i les tres plantes superiors tenen una finestra allindada. La torre esta coberta amb una teulada a quatre vessants. La torre de l'esquerra té les obertures més petites que l'altre torre i acaba amb una terrassa amb merlets i en una cantonada hi ha annexada una petita torreta circular amb coberta conoïdal. Una de les llindes que hi ha a l'edifici, que fa 40 centímetres d'amplada i un metre de llargada, està decorada amb motius geomètrics, fent una combinació de rodones amb rectangles, i té dos forats quadrats on hi havia dues bigues.

Notícies històriques

Aquest castell, construït a finals del segle XIX seguint esquemes neomedievals, es fa fer on hi havia el mas Puig, documentat des del segle XIII.”