Castell de Merlès – Santa Maria de Merlès / Berguedà

Entorn, vista general del lloc on hi ha les restes del castell, i on comença el camí a peu.

Planura superior del turó on estava edificat el castell.

Úniques restes del castell amb una mica de cara i ulls.

Situació: A les afores de Santa Maria de Merlès (Berguedà) – Barcelona.

Època: Esmentat des de l’any 893.

Estat: Malmès. Sols resta en peus un llenç de paret. Lliurament accessible. Boniques vistes als voltants.

Accés - Visitat el 09/08/2011:

Procedents de Santa Maria de Merlès i circulant per la carretera BV-4406 en sentit nord (Prats de Lluçanès), entre els PK 14/15 (A tocar del 14) hi ha una desviació (N 42.00590 E 01.97975) per la que continuarem, indicada per anar a un càmping  i al Castellot.

Creuarem un pont i seguirem pel primer trencall a mà dreta, també anunciat per anar al Castellot i a Sant Martí de Merlès. Arribats a la paret del cementiri, situada costat per costat d’aquesta església, veurem una desviació a l’esquerra, un camí sense asfaltar, sense cap indicació, que s’enfila amb decisió . Si ens hi fixem, veurem les restes del castell, dalt de tot del turó.

Aparquem el cotxe a l’inici del camí (42.00051 01.98383) i ens decidim a pujar-hi a peu. La pujada tot i que curta és força pronunciada. Poc abans d’arribar-hi, a l’esquerra, veurem un dipòsit rodó.

En uns 10 minuts de caminada, serem a tocar de les pedres del castell.

Localització:  N 41.99876 E 01.98434. Altitud: 588 m.

Altres: El castell està edificat sobre una gran roca plana i allargassada, en forma d’esperó, amb parets de pedra de poca alçada, que la defensen discretament, alhora que sols és accessible per un punt, per on hi hem arribat a peu.

Al terme municipal de Santa Maria de Merlès hi ha altres interessants edificacions medievals:  Casa forta del mas de la Serra de Degotalls / Torre del mas Costa de la Cavalleria

El pas de la riera de Merlès per aquesta contrada ens ofereix unes raconades de gran bellesa.

Les vistes des de dalt del castell, són esplèndides.