Castell de la Tallada – Sant Guim de Freixenet / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A la Tallada, nucli de població de Sant Guim de Freixenet, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt reformat, presenta una bona aparença. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Cal la Picutina - (Patrimoni.Gencat).

A la Tallada, entre els PK 3-4 de la carretera B-100, Sant Guim de Freixenet – La Panadella.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

Edifici remodelat situat a la part alta del poble i perfectament integrat al nucli urbà.

Aquest se'ns presenta de planta rectangular, estructurat a partir de planta baixa i primer pis, i amb coberta a doble vessant.

La seva façana principal s'obre a l'interior del poble i s'accedeix a l'edifici mitjançant una porta d'arc de mig punt. Situada damunt seu troben una finestra motllurada que recorda l'estil renaixentista amb els brancals i marc superior motllurats.

Amb tot cal destacar la torre semicircular situada a la façana posterior i perfectament integrada al parament de l'edifici. Es tracta d'una part d'una torre de defensa del primitiu castell del poble, testimoni viu del seu passat. Aquesta torre ens mostra un aparell format amb carreus regulars disposats en filades que té continuïtat fins a la meitat de la torre; la resta està format per un aparell mes petit.

Notícies històriques

El poble de La Tallada fou reconquerit i repoblat a partir de la segona meitat del segle XI i es troba documentat per primera vegada l'any 1193.

El castell de La Tallada tingué estrets lligams amb el castell de Vilalta, el qual era un terme adjunt al primer. Fins a finals del segle XV fou propietat dels senyors de Calders. Posteriorment passà als Montargull i l'any 1554 a Asferri de Soldevila. També pertanyé als Queraltó.”

• El temps en el dia d'avui no ens ha acompanyat gens; la boira no és bona companyia quan el que es tracta és de documentar gràficament una construcció, obviant l'aspecte artístic ... Fins al cap d'una bona estona, quan va remetre la boira, nos ens vàrem donar compte de que hi havia aerogeneradors al nostre voltant ...