Castell de La Morera / Priorat

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


castell-de-la-morera-080911_518bisblog

Vista d'un dels carrers del poble.

castell-de-la-morera-080911_515

Edificació que conserva les restes del castell.

castell-de-la-morera-080911_panorama-504-505-506

Restes del castell de La Morera.

I T I N E R A R I


Situació: A la població de La Morera de Montsant (Priorat) – Tarragona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Les minses restes han estat integrades a la planta baixa d’una moderna edificació, destinada a dependències municipals. Visitable. Recomanable aparcar abans d’entrar al poble.

Altres noms:

Accés - Visitat el 11/09/2008:

Entrarem al poble pel carrer Major, i seguirem fins arribar a l’església, llavors girem a mà dreta, i amunt. Al fons a mà esquerra, ja veurem l'edificació.

Localització:

Coordenades del lloc on hem aparcat, a l'entrada mateix del poble: N 41 16 00 E 00 50 34.

Coordenades de situació del “castell”: N 41 15 52.52 E 00 50 27.11 - Altitud: 738 m.

Altres:

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació: 

Descripció

Del castell de la Morera de Montsant en resten alguns murs situats al capdamunt del turó que hi ha a la part alta del poble, actualment integrades en un edifici de nova construcció.

L'edifici tenia planta rectangular; resta una cleda de carreus de 8x18,8 m, assolint 5m d'alçada màxima a l'única cantonada que roman sencera.

A la façana est hi ha la porta, de la que tan sols en resten els muntants; es pot comprovar que segurament arran del reaprofitament del castell com a habitatge, fou molt reduïda.

Inicialment devia estar acabada en arc de mig punt.

Les pedres dels murs estan poc treballades i són de petit tamany, unides amb morter de calç. Estan arrenglerades d'una manera bastant irregular.

Als cantons, són més grans i estan ben tallades. A l'interior de l'edifici es conserva una sitja de planta circular i diversos grafits d'època moderna.

Notícies històriques

Es suposa que en un origen el Castell de la Morera era un rafal sarraí o al menys n'hi hagué un dins el seu terme, que restà inicialment a mans de Bertran de Castellet i que el 1174 era una dominicatura de la reina Sança, esposa d'Alfons I.

El lloc era un nucli que potser ja disposava d'una certa població abans del 1170, any en que Albert de Castellvell, amb el consentiment d'Alfons I, el va donar a Arnau de Salforès perquè el poblés i l'edifiqués.

Al 1218 el rei Jaume I va donar en concessió el castell a la Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei, restant sota la seva propietat fins al 1835.

Alhora, està documentat l'ús del mateix com a presó senyorial durant el segle XVII.

És sabut també que a l'any 1954 moltes de les pedres del castell ja en ruïnes foren utilitzades per arranjar carrers i alguna plaça del poble.

El castell va ser objecte d'una intervenció arqueològica l'any 2005, com a pas previ a la seva recuperació arquitectònica i a la seva adequació com a centre d'interpretació.

Aquesta intervenció va establir una cronologia per a les restes conservades entorn els segles XVII-XVIII, tot i que aquesta no és totalment segura ja que el material arqueològic es escàs.

Es van diferenciar diferents àmbits organitzats a banda i banda d'un espai central, el qual hauria estat cobert.

Un d'aquests àmbits, situat al costat sud de l'edifici, està ple de grafits i inscripcions i s'hauria utilitzat com a presó a l'època moderna.

Els àmbits situats a la banda nord haurien servit de magatzem o celler.

Les restes de l'edifici han estat integrades a la planta baixa d'una nova construcció on s'ha ubicat el centre d'Interpretació "Petjades Cartoixanes al Priorat".


Boniques vistes del Montsant.

castell-de-la-morera-080911_panorama-510-511-512bisVistes des del castell de La Morera.


*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*


Edificacions properes:

Altres pàgines:


Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació



Priorat : Veure en un mapa més gran.