Castell de la Cardosa – Cervera / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A la Cardosa, entitat de població de Cervera, ciutat, municipi i capital de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Es té notícies del lloc de Cardosa des del segle XI - (Pat.mapa).

Dins de la Cardosa, molt a la vora del castell, també hi trobarem l’església de Sant Pere de la Cardosa, d’època medieval.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. Aparcament a la vora de l’edificació.

Accés - Visitat el 14/01/2013:

Carretera L-303 (Cervera – Agramunt). Al PK 4 d’aquesta carretera (41 41 38.89 01 14 40.59), trobarem una sortida a la dreta directa al llogaret.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Edifici de grans dimensions de planta quadrangular amb teulada a doble vessant i el carener paral·lel a la façana principal.

Consta de planta baixa, dos pisos i golfes. La porta principal és d'arc de mig punt adovellat, està precedida per tres esglaons i queda flanquejada per dos contraforts atalussats que hi ha només a nivell de planta baixa.

Als tres pisos superiors s'obren finestres allindades de diferents dimensions. A la façana lateral s'obren dues grans finestres a la part superior d'arc rebaixat i a nivell del primer pis s'obre una finestra de grans dimensions amb la llinda i els brancals motllurats.

Hi ha altres edificacions secundaries als costat de la casa i per la part de darrera es troba un pati.

Notícies històriques

Es té notícies del lloc de Cardosa des del segle XI, època en que formava una quadra sota el domini de diversos cavallers.

L'any 1398, la Cardosa es va convertir en carrer de Cervera, fins el 1452 quan Guillem de Tàrrega va comprar la senyoria del lloc.

Els últims senyors del lloc, a principis del segle XIX, van ser els Montull i Tello.

L'antiga casa senyorial de la Cardosa es va convertir en una masoveria fins que el va comprar l'artista Montse Gomis que el va restaurar i el va convertir en la seva residencia i en un espai per l'art i la cultura: fa cursos, exposicions, trobades d'artistes....”