Castell de Fornells – Fornells de la Selva / Gironès

Situació: A Fornells de la Selva, municipi del Gironès (Girona).

Època: Ho desconeixem.

Estat: Molt reformat. De propietat privada. No és accessible lliurament. De la pàgina web de l’Ajuntament de Fornells de la Selva, ens complau extreure la següent informació:

“ Castell de Fornells

Ocupa el lloc d'una antiga masia enderrocada. Se sap que al 1408 Bernat Ermengol va deixar a Ramon Berenguer I el "Kastrum de Fornels"

L'edifici no conserva altre tret de fortificació que el fet de ser bastit damunt d'un talús artificial, al que s'accedeix per un pont que tal vegada fou llevadís. La construcció ha perdut els pocs elements característics que posseïa en les obres que s'hi han estat practicant a l'entorn de 1990.

Al costat del castell s'hi conserva una capella dedicada a Santa Maria (1122), actualment en ruïnes. La imatge de Santa Maria donà peu a un llegenda recollida per Joan Amades. Els entorns del castell, tan característics, són utilitzats per fer-hi la representació del Pessebre Vivent.”

Altres noms:

Accés - Visitat el 24/09/2009: L’itinerari que proposem comença dins del poble de Fornells de la Selva.

Circularem pel passeig de Pep Ventura, en direcció a la variant de la carretera N-II, passarem per un pont per sobre de les vies del tren i al cap de ben poc, abans de creuar per un pas elevat la variant de la N-II, a mà esquerra veurem l’inici d’una carretera sense asfaltar (41 55 49.62 02 48 13.10), per on continuarem. Circularem durant uns 400 metres fins un lloc on ja veurem la nostra destinació.

A l’esquerra les ruïnes de la capella de Santa Maria (Any 1122), sense sostre,  lliurament accessible. A la dreta un pont, que anteriorment fou un pont llevadís. Aparcarem còmodament al costat d’un gran plataner.

Altres: A l’entorn del castell es celebren representacions del Pessebre Vivent de Fornells.

Gironès : Veure en un mapa més gran.