Castell de Falgons – Sant Miquel de Campmajor / Pla de l’Estany

castell-de-falgons-090812_502bis-2

castell-de-falgons-090812_505     castell-de-falgons-090812_510     castell-de-falgons-090812_516

I T I N E R A R I

Situació: A Falgons, entitat de població del disseminat terme municipal de Sant Miquel de Campmajor (Pla de L'Estany) – Girona.

Època: Segle XII - Sense estil definit - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN -  Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. De propietat particular. Aparcament al voral de la carretera, davant mateix de l'edificació.

Accés - Visitat el 12/08/2009:

Procedents de Banyoles i circulant per la carretera GI-524 en sentit Sant Martí de Campmajor, entre el PK 25 i 24 d’aquesta carretera prendrem un trencall a l'esquerra ( N 42 07 32 E 02 41 00) per on continuarem en sentit Falgons.

Circularem ara per la carretera GIV-5246, hasta que entre els PK 4 i 5 d’aquesta carretera, a mà esquerra, trobarem l'edificació que busquem.

Localització: N 42 06 27.8 E 02 39 47.9 - Altitud: 366 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - Gener 2020:

Edifici de planta quadrada amb torres de planta rectangular als angles. Restaurat recentment.

L'edifici forma un quadrilàter limitat per murs alts de carreus, amb torres defensives situades a les cantonades.

A l'interior hi ha un ampli pati, del qual arrenca l'escala que porta a les amplies sales de la planta pis, amb arcs semicirculars.

Al voltant del pati, en planta baixa, hi havia la capella de Sant Anton, les cavallerisses i les habitacions del servei.

A l'angle sud-oest es conserva en la seva alçada total part de la torre defensiva.

La façana principal presenta una porta adovellada i un escut de pedra.

Castell termenat. Documentat el 1123.

Pertanyia a la família Cartellà, que fou poderosa i arribà a tenir diversos castells, així aquest llinatge tingué els castells d'Orriols Hóstoles i Rocacorba.

També foren comptes de Cotanzaro i barons d'Albí i Albegons.

El 1463 era feudatari del bisbe de Girona per raó dels delmes en Pere de Cartellà, senyor de Falgons.

El 1523 era senyor de Falgons en Pere Galceran de Cartellà, que va ajudar a Ferran el Catòlic en la conquesta de Granada.

Des de 1614 el senyor de Falgons és Alexandre de Cartellà. El succeí en Galceran.

A partir del s. XVIII desapareix l'ús del cognom Cartellà.