Castell de Ceuró – Castellar de la Ribera / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Ceuró, diminuta entitat de població de Castellar de la Ribera, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Al mateix recinte del castell hi trobem l’Església de Sant Julià de Ceuró.

Època: Segle XI  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt reformat- No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

• A la porta hi ha un cartell que indica que és un hotel rural – un espai gastronòmic i una escola de natura.

Accés – Visitat el 05/05/2017:

El punt d’inici és un lloc (0) situat a 42 01 23.4 01 22 10.0, entre els PK nº 89 / 90, de la carretera C-26, (Bassella / Castellar de la Ribera / Solsona), a tocar de les instal·lacions d'una empresa de tractament d'àrids (una “gravera” ), on prenem una sortida indicada: Ceuró.

A dia d'avui, al mapa de Google aquest camí s'identifica com a Camí de les Grioles.

Camí perfectament transitable. Asfaltat fins el cementiri.

(1) - Localització: N 42 01 09.9 E 01 22 24.8 - Altitud: 619 m. En aquest cas concret, no estem segurs de que sigui correcta la posició de la icona en el nostre mapa.

M A P A del recorregut – punts (0)(1).

Es desconeix com devia de ser la fisonomia original del castell.

Actualment en resten diversos murs atalussats corresponents al recinte emmurallat (molt reformat al llarg dels segles) i restes d'estructures als baixos de l'edifici de l'actual rectoria.

Dins el recinte del castell es troba l'església de Sant Julià, construïda al segle XI i reformada successivament.

Castell termenat. Documentat el 1188.

L'existència del castell s'expressa el 1188, en la butlla de Climent III adreçada a Bernat, prepòsit de Solsona i als seus canonges: "Castrum de Odero cum ecclesia et omnibus pertinentiis suis".

Es tracta, segons veiem, d'un castell que constitueix propietat de l'església de Santa Maria de Solsona.

Llegim que els donadors, a l'església de Solsona, havien estat Guillem i Bernat de la Vansa, el 3 de les calendes de maig de l'any 13 del rei Lluís.

Tanmateix, se'ns perfila una família castlana. L'any 1215, Bernat de Zodró va comprar uns drets sobre el Castell d'Altés. L'any 1218 una escriptura ens parla de drets del castell de Ceuró sobre altres castells: Meda, Naves, Oliana, Ogern...