Castell de Castellmeià – Torrefeta i Florejacs / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: Al llogaret de Castellmeià, situat en terrenys de Torrefeta i Florejacs, municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIII -  (Patrimoni.Gencat). Reformat als segles XIV i XV, convertint-lo en un castell – palau.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al terreny dels voltants. Al davant hi ha la església de Santa Maria de Castellmeià (Romànica Segle XI).

Accés - Visitat el 27/08/2006 i el 09/12/2006:

Procedents de Tarroja de Segarra i circulant per la carretera L-324 en sentit Sant Ramon, trobarem varis accessos, indicats per anar al castell, amb petits cartells de color verd, de senderisme.

Un d’ells està situat al PK nº 6, a 41 44 16.58 01 17 51.29, des d’on s’inicia un curt camí de terra, perfectament transitable, i des d’on l’edificació ja és perfectament visible.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Edifici de grans dimensions. A la façana sud, hi ha tres grans finestres amb motllures. A la part superior, hi ha diverses obertures de formes diverses. A la part dreta, hi ha un gran contrafort, i a la part esquerra, hi ha una torre semicircular, amb una finestra amb àmpit i diverses petites obertures. Adjunt a l'esquerra, hi ha un mur que la connecta amb la torre principal, de dimensions més grans i amb diverses obertures, i una entrada rectangular moderna.

A la façana nord, hi ha l'entrada principal, a la part dreta, a prop de la torre. Entrada amb arc de mig punt adovellat i escut heràldic a sobre. A la seva esquerra, hi ha una finestra, més a l'esquerra hi ha una entrada rectangular amb llinda de pedra, i a l'extrem de la façana, una entrada antiga, que s'hi accedeix per graons.

Al pis superior hi ha quatre finestres amb àmpit i motllura. Al següent n'hi ha un altra amb motllura. A la façana est, hi ha diverses finestres amb àmpit repartides per la façana, i dues obertures quadrangulars a la part superior. Davant de la façana est, surt un mur perpendicular, on a l'interior hi ha una patí on hi ha unes arcades.

Castell termenat. Documentat el 1243.”

• Complementàriament, volem oferir altres informacions, aquestes contingudes en dues pàgines web del Consell Comarcal de la Segarra, de les quals extraiem, extractades, les següent dades (Desembre 2012):

-         Consell Comarcal de la Segarra – Castellmeià

A migdia del Llor, a la carretera de Tarroja a Sant Ramon de Portell, hi ha el llogaret de Castellmeià (dit antigament Meià).

És presidit pel castell de Meià, d’una gran robustesa i majestuosa estampa; conserva dues torres circulars a la façana de ponent i l’entrada és al costat N, amb un gran portal de dovelles coronat per l’escut dels Vergós; les finestres plateresques mostren les reformes de tipus renaixentista fetes al segle XVI sobre la construcció anterior.

Prop del castell, a llevant, hi ha la petita església romànica, de transició, amb absis semicircular de factura tardana on es venera la Mare de Déu de la Llet.

El castell consta des del segle XIII (castri de Mediano), i des del segle següent consta sota la senyoria del llinatge dels Vergós. A la fi del segle XVII passà a mans de Francesc de Junyent i de Marimon, al qual Felip V concedí el 1716 el marquesat de Castellmeià.”

-              Consell Comarcal de la Segarra – Castellmeià

“Castellmeià (documentat al s. XI) és un típic castell isolat de la Segarra envoltat de camps de conreus de secà que fa ser reformat a finals del s. XVI, com molts altres castells de la zona per convertint-los en residències senyorials, un cop superada la funció inicial defensiva.

L’edificació presenta una planta rectangular amb dues torres cilíndriques gruixudes situades als extrems de l’edifici. L’accés a l’interior es fa a través d’un portal adovellat, on a la clau destaca l’escut heràldic. També hi trobem inscrit “en mars 1569”, segurament la data de realització de les obres que van reconvertir el castell en residència. A l’interior trobem un vestíbul poligonal que podria correspondre a un pati més antic.

La façana presenta finestres renaixentistes típiques del segle XVI.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina: