Castell de Cantallops / Alt Empordà

castell-de-cantallops-090715_503

castell-de-cantallops-090715_514

Detall del campanar actual, antiga torre del castell.

castell-de-cantallops-090715_510

A l'esquerra es veu el mur posterior de l’església actual, edificada sobre l'antiga capella del castell.

Situació: A la localitat de Cantallops (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segles XIII – XIV - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN  - Generalitat de Catalunya.*

Estat: El campanar actual era una de les torres del castell. L'església parroquial està edificada sobre l'antiga capella del castell. Als voltants hi ha trossos de murs. Aparcament als carrers de l'entorn.

El trobarem a tocar de l’església.

Altres:  De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Situat dins del nucli urbà de la població de Cantallops, a la part de tramuntana de l'entramat urbà, delimitant la forma del casc antic de la vila, a tocar l'església de Sant Esteve.

Es tracta de les restes conservades de l'antic castell de Cantallops, actualment disseminades al voltant de l'església, seguint el traçat del carrer Jaume I per la banda de ponent del nucli i el carrer dels Avalls a la banda de tramuntana.

Alguns trams queden força amagats per les construccions actuals.

El campanar de l'església era una de les torres de l'antic castell.

És de planta rectangular i presenta la part superior restituïda, per adaptar-lo a les necessitats pròpies d'un campanar.

Està bastit en pedra sense desbastar disposada regularment i lligada amb morter de calç.

A les cantonades hi ha carreus ben escairats.

Adossat al campanar per la banda de tramuntana hi ha un llenç de muralla conservat de grans dimensions, que marxa en direcció al carrer dels Avalls, formant un angle.

Conserva merlets rectangulars actualment restaurats i diverses espitlleres rectangulars bastides en pedra desbastada i disposades a diferent nivell.

En concret hi ha una filada al nivell dels merlets i una altra a la part inferior del parament, visible des del carrer dels Avalls.

Des de la part superior del campanar, una porta dóna accés al pas de ronda que conserva aquest tram, el qual actualment ha estat restituït per un paviment de rajols.

Tot aquest llenç està bastit en pedra sense desbastar i desbastada, disposada en filades regulars lligades amb morter.

A les cantonades dels merlets i als angles hi ha carreus escairats.

A la plaça encara es conserven restes d'un dels portals de la muralla i, al carrer que neix des de la plaça en direcció nord, hi ha les restes d'una altra porta de la muralla.

En aquest cas es conserva l'arrencament d'un arc adossat a uns dels edificis actuals.

Notícies històriques

La primera menció documental que fa referència al topònim Cantallops és relacionada amb el personatge anomenat Bernad de Cantalups que al segle XII fou posat com a ostatge , “entre altres valedors, a disposició del comte Gausfred III del Rosselló, en garantia de l'ajuda que li prestaria sm de Rechensen tibi usque habeas eum in sana pace, sine engan”.

Posteriorment, segurament vers el 1288, durant el reinat Alfons el Liberal, el Castell fou destruït pels invasors francesos tal com altres fortaleses de l'Empordà, com es recull en la Gesta Comitum Barcinonesium: “... fuit captum castrum de Rocaberti et Ionquera et de Reqesen, et de Capmayn et de Cantalops et de Cabrera, et castrum de Quermenzo funditus dirutum.

Item fuit captum monasterium sancti Cirici de Colera...”

Pel que fa a l'origen del Castell, les restes dels murs són difícils d'adscriure a un cronologia acurada.

Hom considera que pel tipus d'aparell i espitlleres es pot enquadrar en els segles XIII i XIV.

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*