Castell de Brunyola / Selva

Situació: Al llogaret de Brunyola (La Selva) – Girona.

Època: Segle X - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurat. Hi ha constància de que en el seu interior hi ha una sala gòtica. Desconeixem si  és visitable. Aparcament a la plaça del davant.

Altres noms: El Mirador

Al bell mig d'aquesta petita població.

Altres:

• De la pàgina web de l'Ajuntament de Brunyola, ens complau extreure aquesta breu informació (Novembre 2012):

“ Es troba dins el petit poble de Brunyola. Actualment només podem veure tres torres de les quatre que hi havia, una de les quals ha estat reaprofitada com a campanar de l'església, i en el lloc de la desapareguda hi trobem el cementiri.

El castell conserva sencera la façana nord, amb un portal adovellat, finestrals gòtics i, més o menys fragmentades, les altres tres façanes. Les dependències internes han estat utilitzades recentment com a Ajuntament.

La primera notícia del castell la trobem al 1106, com a possessió de Ramon Berenguer III. L'afectaren els terratrèmols de 1425-28 i les diverses guerres que se succeïren.”

• A la pàgina web de l'Ajuntament de Brunyola, a l'apartat història, entre altres, hi ha una extensa informació sobre el castell de Brunyola.
  • A la pàgina web Pat.mapa, hi ha àmplia informació sobre aquesta edificació que per motius d'espai no reproduïm. En qualsevol cas, i pels estudiosos del tema els invitem a visitar la citada pàgina.
  • Segons consta a la pàgina web del Consell Comarcal de La Selva, és l'actual seu de l'Ajuntament.

Turisme:

• Telegrafia òptica

Una de les torres del castell, probablement en la que avui hi ha el campanar, va ser utilitzada per la Telegrafia Òptica. Era la torre nº 210 de la línia de torres de Telegrafia Òptica del ramal de Barcelona a la Jonquera.

Selva : Veure en un mapa més gran.