Casal de Mont-rodon – Tona / Osona

casal-de-mont-rodon_tona-080531_503

casal-de-mont-rodon_tona-080531_504

casal-de-mont-rodon_tona-080531_502

Situació: Al municipi de Tona (Osona) – Barcelona.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Excel·lent estat, doncs ha estat objecte d’importants reformes als anys 80 (Segle XX). De propietat particular, no és accessible lliurament.

Accés - Visitat el 31/5/2008:

Procedents de Barcelona, i circulant per la carretera C-17, en sentit Ripoll, prenem la sortida Tona sud – Seva i ens dirigim primer cap a la població de Balenyà, on  prendrem un trencall cap a l’esquerra i circularem per la carretera BV-5305 amb destí Taradell.

Abans d’arribar-hi, en un trencall a mà esquerra (41 51 24 02 16 10), veurem un indicador:

Casal de Mont-rodon i capella de Santa Maria de Mont-rodon.

Seguirem per una estreta carretera asfaltada, que en un curt recorregut d’uns 900 metres ens portarà davant de la porta d’entrada a la finca (41 51 49.36 02 15 59.28) on hi ha aquesta preciosa edificació.

Altres:

• Curiositat: Com en el cas de la població gironina de Llívia, aquest Casal de Mont-rodón està edificat en terrenys del municipi de Tona, però com si fos una illa, els terrenys que la circumden son terme municipal de Taradell.
  • Comentari - Un auténtico casal -  31-10-2007 – Tona.Salir.com

" La tarde del último domingo la pasé en el Casal de Mont-rodon.

Un empresario rico lo compró y lo restauró y cada año celebra en su castillo un encuentro de "caballeros", gente importante de la comarca de Osona, empresarios, poetas, músicos, historiadores... Con conciertos en directo... Un buen show, no hay nada como tener dinero.

Yo, desde luego, era el último mono, la triste periodista.

Vale la pena hablar del Casal por su importancia histórica.

Uno de los "caballeros", el historiador Antoni Pladevall, explicó la historia de lo que llaman "el castillo", aunque insistió que no es un castillo, sino un casal.

Esto es porque a partir del año 1716 ya no vivió ninguna familia noble, por lo tanto no lo ampliaron.

Vivieron siempre más masoveria. Por lo tanto, es aún un casal (una casa) del siglo XV, se ha conservado así y es de los pocos que quedan en Cataluña de estas características.

Vale la pena verlo, tiene una parte románica y otra gótica."

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2012):

" Descripció

Depenia del castell de Taradell. Té una part romànica vers llevant i la resta és gòtica, construïda vers el 1448, encara que amb reformes i afegitons posteriors.

Era una "statica" o "estai" i més endavant "Domus" o casa forta.

Presenta diferents tipus d'obra.

La primera, que comprèn la part de llevant i la part angular de tramuntana, presenta una parell regular de factura romànica amb unes espitlleres a la part del soterrani i altres més espesses, cegades de molts anys entre aquest i la planta baixa.

Pel seu carruatge i tipus de construcció es pot considerar com una obra del segle XII, que per la seva solidesa va ser aprofitada a la reconstrucció del segle XV.

La segona època de construcció és gòtica.

Comprèn la part davantera i una tercera part dels laterals.

Mostra un aparell no regular però sí força cuidat.

Presenta un portal exterior d'amples dovelles amb l'escut familiar al centre, els quatre finestrals amb les seves esveltes columnetes, excepte el de sobre l'entrada, de pedra marbre i capitells ben treballats.

Les espitlleres de la planta i les barbacanes que defensaven el portal i els angles de la façana; la del costat de llevant migdia fou inutilitzada pel rebaixament del teulat, amb les seves boniques cartel·les de pedra que antigament aguantaven balustrades de fusta i obra, ara inexistents.

Restaurat.

Casa forta. Documentada el 1076 i 1131.

El lloc de Mont-rodon consta des del 1076. el primer senyor, Bonfill de Mont-rodon, apareix el 1134 i el cognom continua fins a Carles de Mont-rodon, l'any 1687.

Foren després propietaris els Sants i de Montrodon, els Castellví de Barcelona i els Febrer-Miralles de Imperial."