Capella de Santa Maria dels Horts – Vilafranca del Penedès / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: Afores de Vilafranca del Penedès, vila, municipi del mateix nom, i capital de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Regular. Li falta part del campanar. Interior buit. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés - Visitada el 17/08/2013:

Tot i semblar fàcil, no ho ha estat tant, aquesta vegada. Com en altres ocasions, com que disposàvem de les coordenades de situació d'aquesta edificació, les hem introduït al nostre navegador, prometent-nos-les molt felices ....

Fins que aquest navegador s’ha entestat a que calia travessar transversalment la carretera C-15 i sortir per una sortida inexistent.

I es que, en aquesta contrada, discorren importants vies de comunicació: E-90, N-340, C-15, etc.  Això, amanit amb que els mapes no deuen estar actualitzats, ens ha donat una mica de guerra. (En la captura de pantalla de Google Maps, corresponent a l'itinerari d'aquesta descoberta, hi figura una dada: 2013. Però en aquesta imatge, es pot veure que la C-15. encara està a les beceroles).

Finalment, una vegada localitzada, i de retorn a casa, per un altre camí, us oferim unes dades que esperem us puguin ajudar, si cal, a localitzar aquesta edificació:

Caldria situar-nos a les coordenades N 41 20 44 E 01 42 44. En aquest lloc, situat encara en zona urbana de Vilafranca, però quasi a les afores, veiem una sortida de l'avinguda on estem, que es dirigeix cap a uns frondosos plataners.

Anirem en aquesta direcció. De seguida girem a mà dreta i passem per sota de la carretera  N-340, transitant llavors per un camí de terra, indicat en uns llocs com a camí del Melió i en altres com a carrer de la Vinya.

Travessem a continuació per sobre, primer la E-90 i després la C-15. Girem a la dreta. (41 20 44 01 43 12). Hi hem vist una indicació.

Trobem a l'esquerra una masia. Hi ha una altra indicació - (41 20 35 01 43 09).

Continuem per un  camí que bordeja aquesta masia (El camí que a la fotografia es veu a l'esquerra).

De seguida arribem al davant de la capella que busquem.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

“ Descripció

Capella d'una sola nau amb absis de planta semicircular i coberta a dues vessants. El campanar és de doble arcada, els arcs de les quals ha desaparegut. El portal frontal és d'arc de mig punt adovellat, amb rosetó superior. A la part posterior, hi ha una finestra petita també d'arc de mig punt i amb esqueixada.

Notícies històriques

La seva fundació data probablement del segle X. El 1395 va ser dotada del benefici de Santa Apolònia i Santa Bàrbara. Havia tingut un altar a la Verge Maria, a Sant Benet, Santa Apolònia i Santa Bàrbara.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Agost 2013):

“ Descripció:

Capella d'una única nau, de planta rectangular amb absis a la capçalera i absidiola lateral de planta semicircular amb volta de canó seguit i coberta de teules àrabs a dues aigües i absis i absidiola amb coberta de quart d'esfera amb el carener perpendicular a la façana principal.

Campanar d'espadanya de dues obertures, mig enderrocades.

Façana amb portal adovellat de mig punt, amb motllura, i ull de bou superior i paraments de carreus petits i irregulars. A les dovelles centrals es pot veure una inscripció que posa: " R · T · A Y 1764".

Observacions: El portal és del segle XVIII segons consta per la marca de l'any que té.

Història

Segons Mossèn Josep Planas (1948), l'origen de la seva fundació s'ha de buscar en el segle X. Però, el primer document on es fa referència a la capella, és el testament de Gerarda, muller de Ferran de Vilafranca, de l'any 1285, segons el qual deixa tres sous per les obres que es feien a l'església. En aquesta època és quan es basteix l'edifici que es pot veure actualment.

Un altre document, de l'any 1300, el testament de Guilleume de Galceràn de Carcelles, en testimonia la seva existència llegant 12 diners a l'obra de la capella. L'any 1395 estava sota l'advocació de les santes Apolònia i Bàrbara. Va pertànyer a la propietat de Marabassa, confrontant amb els horts de l'Almirall. Posteriorment, fou comprada per Jaume Torres. L'any 1944 es va descobrir, molt a prop, una tomba neolítica. L'any 1986 figurava com a titular la Sra. Josefina Batlle, vda de Torres.”

A L T R E S - curiositats

Al davant de la porta d'entrada a l'església, hi ha restes d'una sínia.

Una mica més allunyada n'hi ha una altra, més ben conservada, si això és possible, i també més sencera.

A sota, a ben poca profunditat, es veu l'aigua. Sols hi manca l'animal donant voltes.

Aquest estris constitueixen una bona mostra  d'eines antigues, de temps passats, i a la vegada, un bon exemple encara viu dels treballs de mecanització del ferro.