Capella de Sant Antoni de la Salvetat – Jafre / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: Al veïnat de la Salvetat, en terrenys de Jafre, població i municipi del mateix nom, a la comarca del baix Empordà (Girona).

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: No hi hem arribat a tocar. Pel que s'aprecia de lluny, l'estat no es veu pas malament.

Situada dins d'una propietat privada, durant la nostra visita no hi vem trobar ningú. Després d'esperar una estoneta, sense aparèixer cap persona, vàrem marxar, sense acostar-nos-hi.

Totes les fotos d'aquest reportatge es van fer de lluny.

Accés – Visitada el 08/12/2016:

El punt d'inici (0) ha estat un lloc a la sortida de Jafre (42 04 22.7 03 00 34.2), entre els PK nº 3 / 4 de la carretera GI-634 ( Verges / Jafre / Colomers) i enfilem per un camí de terra, sense cap indicació que ens orienti.

(1) – A 42 04 22.3 03 00 26.5, pocs metres més endavant, trobem una desviació. Continuem per l'esquerra.

(2) – A 42 03 53.3 03 00 15.2, desviació: Continuem per l'esquerra. Una mica més endavant, també a l'esquerra, enfilada, ja es veu l'esglesieta.

(3) - A 42 03 50.2 03 00 19.0 trobem la darrera desviació. També a l'esquerra, i amunt, i arribem al pati del davant del mas. Sols ens rep el gos de la casa, defensant el seu territori,  de moment només bordant.

Esperem una estona, a veure si surt algun habitant. La nostra presència no pot passar pas inadvertida amb els lladrucs del gos...

Com sigui que no surt ningú,  ens en anem sense aconseguir el nostre objectiu.

• Des del punt (1) fins al final, es circula per camins de terra, perfectament transitables.

M A P A d'aquest recorregut

No hem estat capaços d'aconseguir la generació automàtica d'aquest recorregut. Google Maps no reconeix una part de l'itinerari i altera substancialment la descripció de la ruta.

El confeccionem de forma “manual”:

Localització: (4) -  N 42 03 54.5 E 03 00 18.5 – Altitud: 32 m.

“ Descripció

Edifici religiós.- Capella de dimensions reduïdes. Planta rectangular sense capçalera destacada exteriorment, teulada de doble vessant.

Al frontis, porta amb llinda rectangular, un petit òcul i al cim una espadanya d'un arc.

La coberta és d'embigat. Hi ha un arc diafragmàtic -en funció d'arc triomfal- apuntat que arrenca de mènsules en secció de bisell. Dos esglaons eleven el sòl del presbiteri.

L'interior és cobert d'arrebossat, la molt malmès, igualment que el parament extern del mur septentrional.

La construcció és de pedres petites, sense treballar, lligades amb morter, però a la part inferior dels murs observables, apareix un altre tipus de parament, de carreus bastaments escairats, que s'afileren, el qual sembla pertànyer a època anterior a la resta de l'edifici.

Notícies històriques

L'ermita de Sant Antoni, al veïnat de la Salvetat, sobre el marge esquerre del riu Ter, ja existia l'any 1637. El 1656 fou robada la seva campana per les tropes franceses que acampaven a la rodalia.

El santuari tenia dret de refugi, fet que ha donat origen al topònim "la Salvetat".

Fou molt activa la seva confraria, encara existent l'any 1794.

-Actualment la capella serveix de magatzem de masia veïns i es troba en un estat de conservació lamentable. (vegi's la fotografia de l'interior que publica J.M.Gavín a "L'inventari d'Esglésies" del Baix Empordà).”