Torres d’Ogern – Bassella / Alt Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Ogern, l'entitat de població amb més habitants del municipi de Bassella (Alt Urgell) Lleida.

Època: Segle XV - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Les dues torres presenten un aspecte impecable. Aparcament als carrers del poble.

Altres noms: Torres Antigues - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitades el 11/02/2011:

Senzill de localitzar-les, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Localització:

• Una edificació està situada a tocar de la plaça del Molí. Coordinades aproximades: N 42.02362 E 1.34046
  • L’altra al carrer  Major: N 42.02335 E 1.34088 - Altitud: 479 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Torres rectangulars situades a Ogern.

La torre de Ca l'Isidro, situada al carrer del Rajador, és de planta pràcticament quadrada i consta de planta baixa i tres pisos.

La coberta és a dues aigües, amb dues obertures a les façanes de llevant i ponent sobre un ràfec de teules.

A totes les façanes hi ha finestres i balcons de diverses mides.

La torre de Cal Ganyet està situada al carrer Major i també té una planta pràcticament quadrada.

La coberta és piramidal sobre un ràfec de dues filades de teula i totes les finestres són fetes de pedra, treballades amb motllures.

Destaca una barbacana a l'angle sud-est, on també hi ha un medalló amb una data, possiblement de construcció.

Notícies històriques

El 1094, el "kastrum de Ugerno" era atorgat, en testament, per Ermessendis, vídua de Miró Sunyer d'Abella i mare del vescomte Ramón Miró, al fill Gerbert Miró; puix que el testament fou jurat sobre l'altar de Sant Salvador, d'Ogern, sembla ser que el castell d'Ogern era el lloc residencial de la família.

L'església parroquial és dedicada a Sant Serni (Sadurní).

Consta que l'any 1259 el rei Jaume el Conqueridor sojornà uns dies a Ogern, quan tenia greus disputes amb el comte Alvar d'Urgell.

Joan de Josa i de Cardona, fill de Guillem de Jose i d'Helena de Cardona, el 1559 s'intitulava senyor d'Ogern, així com de Madrona, Altés, Ceuró, Castellar i Pinós i de la Salsa.

A l'època d'extinció dels senyorius, Ogern pertanyia, el 1831, a la família Teixidor.

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya - (Maig 2020).