Torre Quimeta – Roses / Alt Empordà

Vista general, entorn.

Situació: A Roses (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.

Estat: Perfecte estat. De propietat privada.

Accés - Visitada el 29/07/2009:

Al carrer Joanot Martorell 6, entre mig de dues construccions hoteleres, perfectament visible des del carrer.

Altres: Al juliol de 2009 vàrem extreure de la pàgina web Roses digital- Enllaç trencat, la següent informació:

La Torre Calsina i la Torre Quimeta de Roses, declarades béns culturals d’interès local

El ple municipal celebrat a Roses el passat dilluns acordà la declaració de dues torres defensives de la població com a béns culturals d’interès local, per tal de garantir la seva preservació.

Es tracta de la Torre Quimeta i de la Torre Calsina – situades al carrer Joanot Martorell, núm. 6 i 14 respectivament -, dues torres circulars de vigilància que formaren part del conjunt fortificat de la Ciutadella de Roses.

Aquestes dues construccions pertanyen al conjunt de torres de guaita i de defensa existents al terme municipal de Roses, algunes de les quals encara subsisteixen avui dia (Torre del Cap Norfeu, Torre del Sastre, el Mas d’en Coll,...).

Encarregades inicialment de les tasques de prevenció i vigilància contra els atacs pirates, aquesta funció es va anar perdent amb el pas del temps fins que passaren a convertir-se – tal i com mostren uns gravats francesos de l’any 1693 – en molins de vent.

A principis del segle XX, tornà a canviar la seva funció, passant a convertir-se en dos habitatges particulars.

No obstant els continus canvis d’usos i les modificacions que visqueren, la Torre Quimeta i la Torre Calsina han arribat als nostres dies amb un correcte estat de conservació.

Avui en dia, resulten fàcilment identificables entre dues finques de propietat particular i darrera d’un edifici d’apartaments que, retent homenatge a un dels antics usos de les torres, rep el nom de “Els Molins”.

Un cop l'acord de declaració com a béns culturals d'interès local de les dues torres sigui definitiu, aquest serà notificat al Departament de Cultura de la Generalitat, perquè es faci la corresponent inscripció en el catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Roses, maig de 2002 “.

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.