Torre del Mas de l’Hereuet – Tarragona / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Monnars, entitat de població de Tarragona, ciutat i municipi del mateix nom i capital de la comarca del Tarragonès i de  la província de Tarragona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnes. És un conjunt format per un mas i dues torres.

Lliurament accessible, tot i que no és gens improbable que ens caigui qualsevol cosa pel cap.

La manera com hi hem accedit, ha estat la següent:

Havent visitat la Torre de Monnars, des d'aquesta localitat ens hem dirigit a l'urbanització Llevantina, situada en aquesta població, i més en concret al carrer que al mapa de Google s'identifica amb el nom de carrer Joan Lamote de Grignon.

Hem aparcat el cotxe en un lloc d'aquest carrer (0) , el punt d’inici, situat a 41 08 11.1 E 01 18' 7.5, on hi ha una sortida, una clariana, on comença un camí de terra. Ens posem les botes, i a caminar una estona.

La següent part de l'itinerari, no presenta cap dificultat. La part superior de les torres han estat visibles amb anterioritat, al bell mig de les cases de la urbanització.

A (1) 41 08 10.3 01 18 11.6 continuem per l'esquerra. No hi ha cap indicació, però és un camí ample, ben evident.  En qüestió de minuts som a tocar de les torres.

Imatges d'aquesta part del camí:

Captura de pantalla de Google Earth, complementada amb anotacions manuals.

Localització: (2) N 41 08 14.9 E 01 18 09.7 - Altitud : 29 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2017):

“Descripció

El conjunt del mas presenta un estat general de ruïna que fa difícil seguir la seqüència evolutiva dels edificis que el formen, tot i que l'estructura del mas deu correspondre als segles XVI-XVII.

Destaquen dues torres de defensa, situades a la banda sud del conjunt.

La torre occidental, de planta rectangular, es conserva en bastant bon estat, amb una alçada d'11 m. L'aparell és de maçoneria irregular lligada amb calç amb carreus reforçant els angles (encoixinats a la banda S). Les obertures originals combinen petites finestres quadrades amb espitlleres.

La torre oriental és quadrada i es conserva en pitjor estat que l'anterior. L'aparell és de maçoneria irregular amb els angles reforçats amb carreus a la planta baixa, mentre tot el cos superior està construït íntegrament amb tàpia, excepte el coronament. Presenta arrebossat a tots els murs i conserva restes de dos matacans. “

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Patrimoni.GencatArqueologia, el següent text (Gener 2017):

“ Descripció

L’estructura actual d’aquesta masia deu correspondre al segle XVI-XVII, amb ampliacions posteriors difícils de definir degut a l’estat general de ruïna que presenten la totalitat dels edificis.

Hi destaquen la porta principal d’accés amb arcada de pedra de mig punt i una arcada de pedra irregular en l’interior del mas.

Els elements més espectaculars són, però, dues torres defensant els flancs de la casa per la seva façana principal al sud, cara al mar.

La torre occidental presenta una planta rectangular de 4'50 per 3 metres de costat, i un gruix d'1 metre.

L'alçada total de la torre és de 11 metres i l'aparell és de maçoneria irregular lligada amb calç amb carreus reforçant els angles (encoixinats a la banda S) i d'altres llisos emmarcant les obertures.

Les obertures originals, majoritàriament tapiades, combinen petites finestres quadrades amb espitlleres i ressalta una finestra amb arc de mig punt oberta en la cara oest rematada amb una corniseta.

En època posterior es va fer una nova distribució interna que va implicar també la creació de noves finestres més grans i la d’una porta a nivell de planta baixa que comunica amb l’exterior.

No hi ha merlets i la coberta superior és de teulada a dues aigües.

La torre oriental és quadrada, de 3'60 per 3'75 metres a l'interior i 0'85 m. d'amplada de murs. L'aparell és de maçoneria irregular amb els angles reforçats amb carreus a la planta baixa, mentre tot el cos superior està construït íntegrament amb tàpia, excepte el coronament.

En la cara nord hi ha restes de la porta, que estava situada a nivell del primer pis i emmarcada amb carreus i en la façana oposada es conserva una mena d’espitllera tapiada també a nivell del primer pis.

Hi ha restes de dos matacans, un al sud i l'altre a l'oest, que no semblen defensar res.

La distribució interior d'ambdues torres és de pisos separats per sostre pla, amb cel ras que substitueix a un antic sostre de fusta. Presenta tots els murs arrebossats i una coberta a una sola aigua. Finalment, s’observen una sèrie d’obertures posteriors entre les que ressalta una porta que dóna a l’exterior.

Aquestes torre s’han situar en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII.

L'estat de conservació de la torre occidental és bastant bo. No així el de la torre oriental; la coberta i els trespòls han caigut i diversos forats i esquerdes en la zona mitja i alta de la torre posen en greu perill la seva estabilitat.

Cal una actuació urgent per evitar que la torre s’ensorri.

Per altra banda, l'expansió d'una veïna urbanització de cases unifamiliars ha tapat bona part de la visió d'aquest mas, arribant a construir una casa a pocs metres d'una de les torres. “