Torre de Talavera – Talavera / Segarra

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A les afores de Talavera, població i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Lliurament accessible.

Altres noms: El molí de vent – (Patrimoni.Gencat). Sembla ser que col·loquialment, la gent del poble la coneix com la H, per la forma que presenta en l'actualitat.

Accés - Visitada el 13/10/2013:

D'entrada val a dir que ha estat una mica difícil la seva localització. En aquesta ocasió el nostre navegador no ha estat de gran ajuda, ans al contrari. Ens ha intentat fer passar per qualsevol indret: camins de terra, pujar i baixar pel mateix lloc, etc.

També cal dir que la circulació per aquest poblets, de vegades, no és gens fàcil. Carrers estrets, costeruts i de tant en tant, com avui, amb el carrer Major en obres.

De no haver estat per la impagable col·laboració d'una veïna del poble, la senyora Beatriu i una joveneta que l'acompanyava i també d'una altra anònima veïna del poble, a hores d'ara encara estaríem donant tombs.

Bé, centrem-nos:

En primer lloc, a l'arribar al poble el que hem fet ha estat dirigir-nos a l'església de Sant Salvador, circulant de manera intuïtiva, pels carrers del poble, pujant, en direcció a la part superior de la població.

Aquest objectiu l'hem aconseguit, sorprenentment, sense problemes. Hem aparcat al davant de l'església, i hem fet una visita exterior a aquesta edificació.

Després, de nou al volant del cotxe, és quan hem tingut els problemes que finalment s'han solucionat amb l'ajuda dels vilatans.

El “secret” rau en discórrer breument pels carrers del poble, des de l'església, seguint la pauta que marquem en el planell que a continuació veurem.

Quan ja estem circulant per la darrera part de l'itinerari, una ampla carretera asfaltada, veurem al nostre davant, al damunt d'una pujadeta, l'esvelta silueta d'una torre metàl·lica.

L'edificació que busquem està al costat esquerra de la carretera, ara ben visible, a tocar d'aquesta antena.

Podem sobrepassar-la i una mica més endavant, veurem una sortida de la carretera a l'esquerra (41 34 56.33 01 19 42.28), sense indicacions, un camí de terra, transitable, que en un curt recorregut, ens acosta al davant mateix de la torre, on podem aparcar còmodament.

Des d'aquesta pàgina, de nou, una cordial salutació per la senyora “Bea” i l'acompanyant, els nostres “angelets” d'avui. Moltes gràcies.

Localització: N 41 34 54.26 E 01 19 46.79 – Altitud: 808 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

“ Descripció

Restes d'una antiga torre de guaita construïda com element de defensa d'aquest territori de l'actual comarca de la Segarra, al llarg de la segona meitat del segle XI.

Es tracta d'una torre de planta circular, construïda directament sobre la roca mare, amb pedra irregular i morter de calç.

 Actualment presenta dempeus un fragment dels murs, corresponent a part baixa de la seva primitiva estructura.

Notícies històriques

El castell de Talavera se'ns documenta per primera vegada l'any 1075 i estava situat dins el comtat d'Osona.

 La gent del poble de Talavera anomena aquesta torre de guaita amb el nom de molí de vent.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Segarra : Veure en un mapa més gran.