Torre de Santa Llúcia – Martorell / Baix Llobregat

Situació: A Martorell, ciutat i municipi de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment aparenta resistir relativament bé el pas del temps. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Torre dels Crossos – (Pat.mapa) - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya.

Accés - Visitada el 29/06/2013:

La trobarem en un extrem del polígon industrial La Torre, envoltada de naus i a tocar de la via del tren, de la que hi està separada per un cercat.

Segons la nomenclatura que apareix a Google Maps, està situada al final de l'Avinguda Joaquim de Barnola i Bassols.

Hem introduït les coordenades de destí al nostre navegador i ens ha portat correctament al lloc desitjat.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

La torre de Santa Llúcia s'aixeca entorn d'un pati rectangular, porticat en dos dels seus costats i amb escala recta exterior.

El pati té, als baixos, arcades escarseres sobre columnes de fust vuitavat i el pis té una galeria d'arcs el·líptics molt rebaixats sobre columnes de fust polilobulat.

Els únics detalls escultòrics són els escuts dels Requesens i dels Calders, els seus procuradors.

A la façana principal de la Torre hi ha el portal, fet amb grans dovelles, i diverses finestres gòtiques biforades tapiades.

N'hi ha algunes, també tapiades, a la façana lateral.

En aquesta façana hi ha dos altres cossos afegits: un és apaïsat, té balcons i finestres rectangulars i sembla obra posterior (segles XVII-XVIII) i l'altre és la capella del seu costat, neomedieval, de la fi del segle XIX.

La Torre de Santa Llúcia, també dita Torre dels Crossos, és l'antic palau dels Requesens.

Hi visqueren els Calders, procuradors seus.

Els Requesens posseïren la vila de Martorell i la baronia de Castellví de Rosanes des del 1474, quan Joan II, després de la capitulació de Barcelona, malgrat l'antiga promesa que la vila no seria alienada de la corona i la continua oposició dels seus habitants, vengué la baronia a carta de gràcia a Lluís de Requesens i de Soler per 15.000 florins d'or d'Aragó.

Lluís de Requesens i de Zúñiga, l'heroi de Lepant que prengué possessió de la baronia a la mort de la seva mare Estefania de Requesens l'any 1549, va fer construir la Torre de Santa Llúcia. “

Edificacions properesTant a la vila de Martorell, com a les seves rodalies, hi ha un bon nombre d'edificacions medievals. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina, o accediu al següent enllaç: