Torre de Sant Baldiri de Taballera – Port de la Selva / Alt Empordà

espereu…

La torre forma part d’un conjunt d’edificacions compost per la torre, l’església, i la casa del capellà de Sant Baldiri. També cal tenir en compte l’existència de dos petits pontets de pedra que faciliten l’accés a l’interior de la casa.

El camí que accedeix a aquesta torre, és el mateix que el que accedeix a l'Església de Sant Baldiri de Taballera , donat que trobarem ambdues edificacions frec a frec, i que reproduirem aquí fil per randa.

Torre de Sant Baldiri de Taballera

Camí a la Torre de Sant Baldiri de Taballera

Búnquer ***

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Port de la Selva, població i municipi del mateix nom a la comarca de l’Alt Empordà (Girona).

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ara mateix, bo. Ha estat objecte d’una restauració que ha evitat que s'hagi desplomat del tot.

Altres noms: Sant Baldiri de Tavellera – Vikipèdia.

Accés – Visitada: 03/07/2018.

0 - Havent estudiat, des de casa nostra mateix, la manera d’acostar-nos a aquesta església, vàrem determinar que el punt d’inici podria ser un lloc situat a 42 20 20.9 03 12 27.9 on al mapa de Google observem que hi ha una cruïlla on convergeixen tres camins: Puig Grós, Empordà i un altre sense identificar. Per aquest darrer és per on hauríem de continuar.

Arribats al lloc, enseguida ens n’adonem de que hi ha un cartell, sense cap més indicació, informant que estem en un Parc Natural. ¡ Tate ¡ Una mica més endavant hi ha una barrera, avui oberta, però que en qualsevol moments es deu poder tancar...

A la vista d’aquesta situació, decidim deixar el vehicle aparcat i continuar el camí a peu. Ens posem les vambes i a caminar.

És un camí ample, relativament planer, i amb indicacions de tant en tant. Detallarem ara les desviacions que hem anat trobant.

1 -  A 42 20 10.1 03 12 48.3 – Desviació. Indicat: Sant Baldiri – GR11 – Senyal: taques de color blanc i vermell. Continuem per l’esquerra (o sigui, recte).

2 – A 42 19 43.3 03 13 22.3 – Desviació. Indicat: Sant Baldiri i Mas Paltré - Seguim recte.

3 – A 42 19 42.5 03 13 23.4 – Desviació. Indicat: Sant Baldiri – Continuem per l’esquerra, en baixada. En aquest punt, una mica per sobre del camí, hi ha un búnquer que deu ser de l'època de la guerra civil espanyola. ***

4 – A 42 19 38.1 03 13 29.5 – Desviació. Indicat: Sant Baldiri – Continuem per l’esquerra / recte. Hi ha restes d’una caseta.

5 – A 42 19 35 03 13 38.6 – Cruïlla. Indicat: Taballera. Continuem recte. Al cap d’uns cinc minuts, arribem a destinació. Temps de durada de la caminada: 45 minuts, tot xino xano (Sols anada).

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, NO comporta la generació automàtica del M A P A del recorregut.

“Descripció

Situada a uns tres quilòmetres de distància al sud-est del nucli urbà de la població del Port de la Selva, a la vall del torrent de la Galera, a la zona nord del massís del cap de Creus.

Es tracta de les restes d'una torre de guaita de planta circular, bastida a pocs metres de distància al nord-oest de l'ermita de Sant Baldiri de Taballera.

La torre és de base cilíndrica i actualment encara conserva la meitat de l'estructura aproximadament dempeus.

De fet ha perdut bona part del parament de migdia i el seu coronament.

Actualment, la construcció es troba consolidada per evitar el seu enrunament total mitjançant un reforç al parament original fet de maons.

També es conserva la meitat d'una de les voltes que cobrien els pisos interiors, tot i que consolidada. Aquestes voltes eren semiesfèriques i estaven bastides amb petites lloses de pedra que formaven cercles concèntrics.

Hi ha tres petites obertures rectangulars a la part superior del parament utilitzades com entrades de llum. Una d'elles ha estat refeta. Probablement, el coronament de la torre original era emmerletat

La construcció és bastida amb rebles de diverses mides sense treballar, disposats de forma més o menys regular i lligats amb morter.

Notícies històriques

La torre de defensa de Sant Baldiri es va construir el 1558 pel mestre de cases Bartomeu del Mar, per vigilar l'accés marítim pel Gou.

La torre presentava diverses espitlleres obertes al parament i tenia una obertura d'accés al pis superior, que es practicava amb una escala de fusta.

Aquesta fortificació neix al mateix temps que moltes torres de vigilància i defensa de la costa per protegir la població de la pirateria.

Tot i que hi ha dades d'incursions pirates als segles IX i XI, és a partir del segle XIV fins el XVIII que el Cap de Creus és fortament castigat per la pirateria, amb nombrosos segrestos i saquejos.

L'any 1963, una part de la torre es va enfonsar. Posteriorment es va consolidar.”