Torre de les Destres – Aiguamúrcia / Alt Camp

torre-de-les-destres-070630_503

Època: Documentada des del segle X - (Diputació de Tarragona).

Protecció: BCIL - (Diputació de Tarragona).

Estat: Malmesa. Lliurament accessible. Aparcament al voltants.

Altres noms: Castell de Freixes - (Diputació de Tarragona).

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret. Ja és visible a l’entrada mateix del poble.

Localització: 41 20 17.8 E 01 22 44.9Altitud: 388 m.

Altres: De la pàgina web de la Diputació de Tarragona, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

" Descripció:

Es tracta d'una torre quadrada amb porta adovellada d'arc rebaixat i espitlleres.

Ha perdut dos dels seus costats. Fa 6 x 6 m en planta i l'alçada actual és de 8 m.  Sembla ser que la porta és d'un moment posterior a la construcció original.

Es poden diferenciar dos tipus de fàbrica; el primer, d'un gruix de mur de 85 cm, amb carreus de pedra sense polir fins a una alçada de 60 cm en tot el perímetre i d'un metre i mig només a l'angle dret. El segon, a partir d'aquesta alçada, d'una fàbrica més polida i d'un gruix de mur de 60 cm.

Presenta un estat ruïnós, empitjorant els últims vint anys amb la pèrdua de part del mur esquerre. Les restes dels forjats s'amunteguen a l'interior de la torre i la vegetació les ha cobert en una bona part.

Darrera d'aquesta torre es poden apreciar les arrencades de murs que semblen formar part d'una altra torre, segons testimonis, anterior a l'actual.

Malgrat l'aparença domèstica d'ara és un edifici de defensa i ben antic.  A l'interior són visibles restes d'opus spicatum

Notes històriques:

Anomenat també Castell de Freixes. Al LIBER ANTIQUITATUN de la Catedral de Barcelona, l'any 959 es fa constar la donació del Castell per edificar i de la seva VILA ROTUNDA."

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Alt Camp : Veure en un mapa més gran.