Torre de Joveró – Jorba / Anoia

Vistes des de la torre de Joveró.

Vista de la torre des d'un altre angle.

Situació: En terrenys del terme municipal de Jorba (Anoia) – Barcelona.

Època: Edificació no documentada, possiblement del segle XII.

Estat: Molt malmesa. De dimensions més que respectables, de planta rectangular, construïda amb pedres de bona mida i ben tallades, que en el seu dia, segurament amb una o dues plantes més d’alçada, deuria d’haver estat una formidable torre. Lliurament accessible.

Altres noms: També es coneguda amb el nom de Castellot de Joveró.

L’itinerari proposat és el següent:

Iniciem el recorregut dins de la població de Jorba, a la confluència de l’antiga carretera general, la Nacional – IIa, amb un carreró anomenat Camí del Figuerot  (N 41 36 02.16 01 32 42.18). Per aquest darrer vial és por on continuarem, per un camí perfectament asfaltat, que de seguida baixa amb decisió,  passa per sota de l’autovia A2 i segueix tot planejant després .

Al cap d’un recorregut d’uns 1.900 metres arribem a un lloc on a l’esquerra hi ha un ampli voral, preludi d’una desviació indicada amb un petit cartell per anar a la masia de Cal Joveró.

Aparcarem el cotxe en aquest voral (41 35 10.43 01 32 53.52).

Ja a peu, travessem la carretera, on a l’altre costat, hi ha l’inici d’un camí de terra. També queden en aquest costat, a la dreta de la carretera, a la dreta del camí, dues petites torres de la llum.

Cal seguir fins el final aquest camí, que s’aboca a unes terres de conreu. Després, pel voral dret d’aquest terreny ens dirigim fins a les restes de la torre, que han estat clarament visibles varies vegades durant tot aquest recorregut.

Altres: Una atapeïda vegetació envolta totalment les restes de la torre, dificultant bastant l’accés al turonet rocós on està edificada. És ben evident encara el fossat que envolta una part de la construcció.

La part interior de la torre està totalment presa per la vegetació, essent difícil la circulació per aquest lloc.