Torre de Fullola – Tortosa / Baix Ebre

torre-de-fullola-el-perello-080229_511

Situació: Al terme municipal de Tortosa – Baix Ebre (Tarragona).

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Es conserva. Visible exteriorment. No es pot accedir a l'interior. Una gran escletxa que hi ha a la part superior de la torre amenaça seriosament la seva conservació.

Per l'única obertura que es veu a l'edificació, la porta d’entrada, situada a nivell d'un  primer pis, s'endevina que l'aigua de la pluja fa estralls a l'interior de l'edificació.

Altres noms

Accés - Visitada el 29/02/2008:

Procedents de Tarragona i circulant per la carretera N-340, en sentit Amposta, entre els punts quilomètrics  (en endavant PK) 1106 i 1107, a l'entrada del Perelló, trobem una cruïlla a la dreta (N 40 52 43.9 E 0 42 57.8), que ens indica per anar a Rasquera, a on ens dirigirem.

Circulant en direcció a aquesta població, per la carretera TV-3022, entre els PK 6 i 7 trobem una cruïlla a l'esquerra ( N 40 54 59.6 E 0 39 57.2), per on continuarem, indicada per anar a Coll de la Mola i Pintures Rupestres.

Circularem per una carretera asfaltada durant uns 4,9 km. Durant aquest recorregut veurem esplèndides vistes de les muntanyes,

torre-de-fullola-el-perello-080229_521

magnífics camps d'oliveres, separats per bonics marges de pedra, construïts per veritables artistes del treball amb pedra seca.

torre-de-fullola-el-perello-080229_518

En un moment donat, un cartell (1) ens assenyalarà que per continuar cap a la torre de Fullola, hem de prendre a la dreta, una carretera sense asfaltar (2), que en un còmode recorregut d'uns 2,5 km. (El cartell ens deia 5 km ... (?) ), ens conduirà als peus mateix de l'edificació, on aparcarem còmodament  (N 40 51 51.6 0 38 43.1), en una petita cruïlla de camins.

Després, a peu, a cent metres, sobre el camí, ja trobarem la gràcil torre.

(1) Durant el recorregut, des de la cruïlla de la carretera TV-3022, l'edificació ha estat anunciada per un mínim de 5 cartells. No hi ha pèrdua possible.

(2) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Localització: N 40 51 49 E 0 38 44. Altitud aproximada - 347 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*,ens complau extreure la següent informació (Setembre 2018):

Descripció

Torre de protecció i defensa cilíndrica , d'una gran esveltesa (aproximadament 4,5m. de diàmetre i 20m. d'altura).

El seu accés es realitza a través d'una única porta situada a uns 5m. sobre el nivell del terreny.

En aquest nivell es troba la planta principal des de la qual s'accedeix al cos superior i a l'inferior de la torre.

La fàbrica és de maçoneria concertada en el qual s'aprecia un treball vertical que la posa en perill de dividir-se en dues parts.

Al voltant de la torre es troben les restes de l'antic nucli de poblament de Fullola.

A l'esquerra de la torre es troba l'església de la qual es poden veure els arcs diafragma apuntats que aguantaven la coberta.

També hi ha altres edificacions mig enrunades, la majoria aïllades, que s'han fet servir com a magatzem o aixopluc.

Notícies històriques

Documentat per primera vegada a l'any 1028, referent a la donació feta per Ramon de Montcada a Pere Nebot.

Fortalesa. Documentat, el 1216."

Baix Ebre : Veure en un mapa més gran.