Torre de Ca n’Altimira – Barberà del Vallès / Vallès Occidental

torre-de-ca-naltimira-120907_503

torre-de-ca-naltimira-120907_519

Vista des les restes del mas.

Situació: En terrenys de Barberà del Vallès, població del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle XI – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Relativament ben conservada. No és accessible lliurament. Una tanca de filferro envolta l’edificació i els terrenys dels voltants, que es troben acuradament nets de matolls.

Accés - Visitada el 07/09/2012:

Dins de Barberà del Vallès, al començament del carrer Altimira, hi ha el Cementiri Municipal de la població. Podem arribar-hi en cotxe, fins el lloc situat a 41 31 34 02 08 21 on hi ha una rotonda,

on una porta barra l’accés al cementiri fora de les hores de visita, i on hem d’aparcar, doncs llevat de les visites al cementiri, està prohibit l’accés dels vehicles.

Superada la porta, uns metres més endavant (41 31 30.16 02 08 19.79) torna ha haver-hi una altra rotonda. Al fons, davant mateix, ja veiem la torre que busquem, situada darrera d’un filat.

Al menys el dia de la nostra visita, hi havia ben visible, oberta,  una petita porta que ens ha permès  l’accés al perímetre exterior d’aquesta edificació, la qual cosa ens ha possibilitat la presa de les fotos que apareixen en aquest reportatge.

Altres: De la pàgina web de la Pat.Mapa  ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012) :

“ Descripció

Torre de planta quadrangular. Té dues plantes. A la planta superior hi ha tres obertures. A la planta inferior trobem una porta d'ingrés amb forma d'arc de mig punt d'estructura molt primitiva. En un dels seus murs encara s'hi pot veure una de les entrades dels tudons. L'interior de la planta inferior es troba cobert amb volta de canó. S'hi conserven les marques de les canyes i cordes que indiquen la tècnica utilitzada així com la data aproximada de construcció. El material de construcció està format per còdols i totxana que anaven arrebossats per sobre. Al pis superior les parets estan arrebossades, la qual cosa impedeix veure els nínxols on feien estada els tudons.

Notícies històriques

La torre va quedar al descobert en enderrocar la masia de Ca n'Altamira a principis dels anys setanta. Es tracta d'una antiga torre de defensa, probablement bastida els segles XI-XII, que posteriorment fou aprofitada com a dependència agrícola.”

Vallès Occidental : Veure en un mapa més gran.