Santuari de Santa Marina – Pratdip / Baix Camp

Santuari

Entorn

Antic balneari

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Marina, entitat de població de Pratdip, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona). A l'arribar al lloc hi trobem un cartell informatiu: Àrea de lleure de Santa Marina.

Època: Segle XVII – Obra Popular - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Al costat hi ha un restaurant. Disposa d’una zona de pícnic.

Accés – Visitat el 22/04/2017:

Trobarem aquesta ermita entre els PK 31 / 32 de la carretera que al mapa del ICG de Catalunya s'identifica com a carretera T-311.

Curiosament, a dia d'avui, a Google Maps, aquesta carretera apareix identificada com a carretera T-310.

Localització: N 41 02 06.5 E 00 50 55.8 - Altitud : 348 m.

Edifici de paredat, carreu i maó.

Presenta una sola nau amb quatre trams coberts amb canó.

La capçalera i la cúpula estan damunt de petxines.

El cor és alt, als peus, sobre un arc carpanell.

Espadanya de maó de tres cossos.

Es conserva un alt sòcol interior de ceràmica amb motius florals d'un cert interès.

Notícies històriques

Santuari i caseriu situats al vessant septentrional de la serra de Santa Marina, amb el contrafort sud-oriental de la mola de Remullà, termenal amb el municipi de Vandellòs.

Edifici del segle XVIII.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Pratdip, els següents FRAGMENTS d'informació (Abril 2017):

“ El conjunt arquitectònic del Santuari de Santa Marina, inclòs a l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, està format actualment per cinc edificis:

• L’ermita de santa Marina
  • La casa de la Font
  • La casa dels ermitans
  • La Casa Gran
  • L’ antic balneari

També hi trobem la Font de Santa Marina, força concorreguda per la seva aigua fresca i de propietats curatives, i una àrea de lleure.”

Un espai de tradició i devoció

L'ermita de Santa Marina  és objecte de devoció tant pels habitants del poble com per la resta de llocs de la comarca.

Tant és així que des de principis del segle XVII s’organitzen romiatges i aplecs per santa Marina.

Era creença que les noies que anaven a l’aplec que es fa pel juliol hi trobaven promès, com afirma la corranda:

“A Santa Marina, ves-hi fadrina,

que si fadrina hi vas, casada en tornaràs!”

Els origens

L'any 1335 ja existia la partida de Santa Marina i per tant, segurament ja hi havia algun eremitori en aquest territori.

Fou aproximadament l'any 1500 quan la família del Mas d'en Sabaté va donar part dels terrenys que actualment conformen el patrimoni de l'ermita i en va fer la cessió del dret de l'aigua.

És llavors quan s’inicià la construcció de l'actual ermita i de la casa de l'ermità.”

Pels estudiosos del tema els remetem a la citada pàgina de l'Ajuntament, on trobaran a més,  informació gràfica d'aquest Santuari.

Burxant encara una mica més, trobem més informació a la pàgina web de Relats en Català, de la que extraiem un FRAGMENT d'informació, tot i que remetrem als lectors interessats en el tema, la continuació de la lectura a la citada pàgina web. (Abril 2017).

“ L'any 1917 es va inaugurar un balneari de luxe, iniciativa de tres barcelonins.

L'espai comptava amb llum elèctrica, colmado, habitacions pels hostes i pel servei.

Aquest hotel no va tenir l'èxit desitjat ja que les despeses eren massa elevades.

Posteriorment passà a mans del consorci de propietaris de Santa Marina en benefici de l'ermita però va ser clausurat després de la guerra.”

Fotos Balneari