Santuari de la Mare de Déu dels Àngels de la Petja – Tortosa / Baix Ebre

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Tortosa, ciutat  i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Ebre (Tarragona). Al costat mateix de la Torre de la Petja.

Època: Segle XIV – Gòtic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament, tot i que es pot accedir fins el porxo.

Altres noms: Ermita de la Petja - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada: 17/07/2018.

0 – El punt d’inici ha estat un punt de Tortosa – 40 47 12.5 0 31 42.5 – que al mapa de Google apareix situat a la confluència dels carrers Barcelona i Camí del Coll de Santa Catalina, on prenem una sortida indicada: Ermita de la Petja.

“ Descripció

Es tracta de tot un recinte, de planta rectangular irregular, situat sobre un petit turó contigu a l'antic camí de Tarragona, desprès de sortir de la zona de la Lloma i des de la que es domina bona part de la vall de l'Ebre.

El recinte està format per diferents edificacions, ocupant un total de 362,5m2, entre les que destaca l'església (132,5m2 de superfície) i la casa rectoral, amb la torre de defensa inclosa, (230 m2) situada al costat dret d'aquella (la torre de defensa es troba al lateral dret).

A la part posterior hi ha uns petits cossos adossats, tant a l'església com a la torre).

El punt clau del conjunt és l'església, de planta rectangular. Està molt refeta.

De la primitiva església encara conserva la porta principal ogival i la part superior d'una finestra ogival situada a la part alta de la façana principal, formada per un cercle lobulat i dues ogives inferiors.

L'estructura bàsica de l'església obeeix a una petita nau sense capelles, coberta a doble vessant i reforçada per dos grans contraforts laterals, de construcció actual, que serveix de base d'un gran arc apuntat.

La llum penetra per dues finestres situades al mur lateral esquerre i per la petita finestra de la façana principal.

Cal destacar la tribuna a un interior totalment refet amb pintura mural a la capçalera. Hi ha un atri i una espadanya.

Porta principal del Santuari.

Porta de pedra ogival situada a la façana principal del santuari.

L’arc está compost per unes gran dovelles i una clau.

També trobem motius escultòrics vegetals o florals.

Notícies històriques

Església construïda per ordre del canonge de la catedral de Tortosa, Guerau de Montbrú, el 1378, a una propietat seva on ja existia una torre de defensa i vigilància i una petita casa.

De seguida se la va proveir d'un capellà, que vivia allà.

Aquesta església era anomenada Santa Maria de la Petja.

El 1642 i 1648 va patir les conseqüències dels setges de Tortosa.

També va allotjar al príncep d'Orleans.

Fou reconstruïda l'any 1789, encara que les Guerres Napoleòniques tornaren a afectar-la amb més destrosses.

Des del 1860 es converteix en església coadjutora de Nostra Senyora dels Àngels de la Petja, sufragània de la catedral de Tortosa.

El 1904 pren el títol de parròquia fins el 1922.

Destruïda el 1936, és refeta posteriorment en diferents ocasions, destacant la reconstrucció realitzada entre 1978 i 1982.

Portal principal del Santuari.

L´escut de l´arc d´aquesta porta és idèntic a la làpida d´un Nicolau de Montbrú.

Així, diferents membres de la familia Montbrú tingueren relació directa amb Tortosa com sobretot Guerau de Montbrú. “