Ermita de Sant Miquel de Vilageriu – Tona / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Tona, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Aparcament al voral del camí.

Accés – Visitada el 03/08/2016:

Procedents de Tona, i circulant en sentit sud, per la carretera BV-5303 – (Tona – N141c), en un lloc (0) d'aquesta carretera (41 50 39.5 02 12 19.4), degudament indicat, situat entre els PK 0 - 1, prenem una sortida a l'esquerra.

Al cap d’uns 800 metres més endavant, a 41 50 19.9 02 12 21.7 trobem una altra desviació (1) : continuem per l'esquerra. També hi ha una indicació.

Finalment, al cap d'uns 1100 metres arribem a destinació. Si no ho recordem malament, tot el recorregut és asfaltat.

MAPA de l'itinerari

Localització: (2) N 41 50 21.0 E 02 12 34.4 – Altitud: 663 m.

Petita esglesiola prop del mas Vilageriu. És una construcció amb elements romànics característics.

És de planta rectangular rematada la seva edificació amb un campanaret d'espadanya.

Sembla que la capçalera i la nau es van construir als volts de l'any 1080 i fou reformada o modificada al segle XII, obrint-se noves finestres a migdia i tramuntana.

L'absis, també de gran puresa de línies romàniques, està decorat per arcuacions llombardes.

A la base de l'altar es descobrí un mil·liari romà.

Notícies històriques

La capella existeix des d'abans del 948. El primer document que en fa esment és del 12 de març de 948 al fer testament el levita Guadanir, senyor de "Vil·la Gerille".

A principis del segle XI posseïa la vila el noble Rodulf, intitulat arxilevita per trobar-se al servei de l'església de Vic.

Entorn l'any 1080, en temps d'Hug Dalmau, es renovà l'església, fent-se la capçalera i la nau, i ja en segles posteriors es feren successives modificacions a càrrec dels cavallers de les famílies Oló, Castell i Santa Eugènia.”

• Mas Vilageriu – Documentat des del segle X - Fou una fortificació amb categoria de Domus - Patrimoni.Gencat.