Sant Domènec del Tossal – Ponts / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de El Tossal, un poble agregat a Ponts, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Girona).

Època: A dia d'avui, el resultat de la busca, dona error a la següent pàgina - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: A dia d'avui, el resultat de la busca, dona error a la següent pàgina - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Completament isolada. Exteriorment presenta un relatiu bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Sant Domènec de Mitja Costa

Hem localitzat dues maneres d'arribar-hi.

• Opció 1 – Motoritzada (?)

Aquest és el camí que vàrem intentar inicialment. Tot i que anàvem en un vehicle 4x4, en un moment donat, i no pas gaire lluny del començament, vàrem trobar que el camí ja presentava les primeres dificultats: Calia travessar una zona de sembrats, on a l'altra banda hi havia la continuació del camí. Vàrem localitzar com fer-ho, fent primer una inspecció ocular a peu.

Una vegada superat aquest primer obstacle, vàrem continuar per una pista de muntanya, un evident camí, però gens transitat, mig amagat per les herbes.

Després de superar un parell de passos amb dificultat, degut al mal estat del terreny, vàrem decidir donar mitja volta. De ben segur, que amb un vehicle més alt, haguéssim pogut continuar.

Però cal puntualitzar, pensem,  que la continuació del camí, a peu, tot i donar una considerable volta, deu menar a l’església de Sant Domènec, sense gaires complicacions.

I ara anem a detallar una mica aquest itinerari.

Inicialment, el camí d'avui, és el mateix que el que en el seu dia ens va portar a El Tossal, i que tot seguit presentem, però aquesta vegada no hi arribarem.

El punt de partida d'avui ha estat des de la vila de Ponts. Hem enfilat per la carretera C-14 (En el mapa del ICGC també apareix senyalitzada com a C-26) en sentit Artesa de Segre.

A l'alçada del PK 116 hem pres una sortida (41 54 38.8 01 10 28.3), indicada per anar a La presa del Tossal i el Canal d'Urgell. Continuarem en aquest sentit.

Després hem trobat una altra desviació (41 55 05.7 01 10 03.4), també indicada: continuem per l'esquerra, cap a El Tossal.

Poc abans d'arribar, en un lloc situat a 41 55 10.6 01 09 20.6 prenem una sortida de la carretera que ens aboca a un camí de terra, per on continuarem. Al començament a l'esquerra, una mica enfilat, hem de veure un dipòsit.

La continuació, és la que hem descrit anteriorment. Fiasco.

• Opció 2 – A peu

Poc abans d'arribar al nucli habitat del Tossal, sense entrar-hi,  (veure el següent mapa), cal dirigir-nos a un lloc situat a 41 54 51.6 01 09 02.6 on prendrem una desviació per on entrarem a un camí de terra, transitable, per on continuarem una curta estona.

Deixarem enrere un mas, l'Era de Cal Periquet del Tossal, indicat. Al cap d'uns 500 metres aproximadament, transitant per aquest camí de terra, arribarem a un lloc, on el nostre navegador ens ofereix les següents coordenades: 41 54 35 01 08 59

Aquí comença el camí, a peu, per arribar a l’església. Aparquem al voral del camí.

A dia d'avui, hi hem trobat unes pobres indicacions: una fita amb quatre pedres i uns metres més amunt, les restes d'un cartell trencat, enganxat a un arbre, on sols es llegeix les darreres lletres ...”menec” (veure foto).

Però tot i així, el camí, poc fresat,  és més o menys evident, i en un curt recorregut de menys de deu minuts, trobarem el nostre objectiu, enfilat, una mica emboscat.

La següent fotografia dona una idea de la situació d'aquesta ermita, a la faldilla de la muntanya, a “mitja costa”.

Tot i semblar-ho, la pendent no és excessiva, el camí no és gaire feixuc. Fent ziga-zagues,  s'enfila còmodament.

Tot i semblar una mica enrevessat aquest trajecte, segurament l'atent estudi del mapa anterior,  us facilitarà la comprensió d'aquesta part final del itinerari.

Altres: A dia d'avui, aquesta edificació no apareix a la pàgina web de web de Patrimoni.Gencat. (Febrer 2016).