Pont d’en Bruguer – Vic / Osona

F O T O S

A la primera foto d'aquesta galeria d'imatges, hi apareix un plafó informatiu, situat al davant del pont, en varis idiomes.

Tot seguit facilitem una ampliació d'aquesta informació en diferents idiomes.

AMPLIACIÓ CATALÀ     AMPLIACIÓ ESPANYOL     AMPLIACIÓ ANGLÈS

AMPLIACIÓ FRANCÈS

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vic, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona. (Barcelona).

Època: Segle XIV – Gòtic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Magnífic pont medieval, que creua el riu Gurri, afluent del riu Ter. Bon estat. Perfectament transitable, a peu.

Accés – Visitat el 03/08/2016:

Sortint de la població de Vic i circulant en sentit nord per la carretera C-153 (Vic – Sant Esteve d’en Bas, entitat de població del municipi de la Vall d’en Bas), i que a Google Maps apareix identificada amb el nom de carretera de Roda), vora el punt quilomètric nº 1, en un lloc (0) situat a 41 56 16.7 02 15 59.5, prenem una sortida indicada per anar al Pont d’en Bruguer.

Sortida que tot seguit desemboca (41 56 13.6 02 16 14.3) a l’avinguda del Bruguer (1) , continuant per l'esquerra.

Abandonem aquesta avinguda per un lloc (2) situat a 41 56 17.9 02 16 23.7 , girant a la dreta, travessant l'espai destinat a ciclistes i internant-nos en un camí de terra, indicat i perfectament transitable, que al cap d'uns cent metres ens situa al davant d'una de les dues capçaleres del pont.

Localització: (3) N 41 56 21.0 02 16 35.6 – Altitud: 463 m.

MAPA del recorregut – Distància aproximada: uns 800 metres.

Altres: De la pàgina web (Patrimoni.Gencat), ens complau extreure la següent informació - (Agost 2016):

“ Descripció

El pont d'en Bruguer és situat sobre el riu Gurri, al límit entre els termes municipals de Vic i de Folgueroles.

El pont consta de cinc arcs que recolzen sobre quatre pilars i en els dos murs laterals que enllacen amb la ribera.

Damunt de cada pilar hi ha sengles arcons, que donen esveltesa al pont al mateix temps que actuen com a arcs de descàrrega i n'alleugereixen el pes. En els pilars centrals hi ha adossats tallamars.

La calçada del pont és de doble pendent, poc pronunciat, amb una inclinació pràcticament igual a les dues bandes. Els arcs són de mig punt rebaixats, tret del segon del costat de ponent, que és apuntat.

Notícies històriques

Les notícies històriques que ens han arribat del pont, que rep el nom del proper mas Bruguer, són molt escasses.

Se sap que es va començar el 1348 i que, al cap de poc temps, l'obra es va haver d'aturar degut a la pesta que assolà la Plana de Vic l'estiu d'aquell mateix any.

La construcció del pont no es va reprendre fins molts anys més tard i, finalment, es va inaugurar el 1434.

El 1819, se'n repararen les baranes.