Palau de la Cambreria – Tarragona / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: A Tarragona, ciutat i cap del municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Casa Balcells, Casa del Cambrer.

Al Pla de la Seu, edificada frec a frec amb la --> Catedral de Tarragona.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

“ Descripció

Encastat a l'edifici de la Catedral, algunes de les seves dependències s'obrien a l'interior del temple, on hi ha un mirador, però aquesta part del palau fou destruïda en fer-se les darreres capelles de la basílica.

Avui en dia, només resta, amb el seu aspecte original, el pati d'entrada amb escala d'accés al primer pis de revoltó i la façana que té unes finestres d'estil gòtic i unes altres amb llinda d'estil renaixentista.

Notícies històriques

Fou posada dels sobirans espanyols durant les seves visites a Tarragona, després d'extingir-se la dignitat catedralícia de cambrer el segle XVI.

També, fou residència dels monarques aragonesos, hi visqué, l'antipapa Pedro de Luna, i morí, a aquesta mateixa casa la reina Joana Enríquez, esposa del rei Joan II d'Aragó i mare de Ferran "el Catòlic".

Adquirit per la família de Montserrat, Marquesos de Tamarit, l'edifici passà darrerament per heretatge a la família Balcells. "Joana Enríquez, la reina que murió en Tarragona" [Diari de Tarragona, 18/11/2001]”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Tarragona, fragments de text (Març  2015):

“ El Pla de la Seu

És un dels espais on es conserva millor l'ambient medieval de la ciutat.

Presidit per la Catedral, hi ha una sèrie de casals gòtics, entre els quals destaca l'antiga rectoria i la Casa Balcells, força ben conservada.

Consta d'un gran pati central amb harmoniosos arcs i bigues que llueixen parcialment la policromia original, al voltant del qual s'articulen les habitacions del servei domèstic, els cellers, els estables, la cisterna i altres cambres.

Una escala de volta mena a la galeria porticada del pis principal, on destaca la gran sala de recepció.”