Mas de la Muga – Bellvei / Baix Penedès

Situació: En terrenys del terme municipal de Bellvei (Baix Penedès) – Tarragona.

Època: Mas documentat des de l'any 1037, transformat en un gran casal amb fesomia de castell,  durant el segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt deteriorat. Manca poc per ser una ruïna total. Amb aspecte de conte de fades. Lliurament accessible. Aparcament al voral del camí d’accés.

Accés - Visitat el 21/04/2007:

Sortint de Bellvei (41 14 16.89 01 34 38.64) i circulant en sentit sud (Calafell) per la carretera TV-2126, trobarem un trencall a la dreta anunciat per anar a la urbanització “Baronia del Mar”.

Prendrem aquesta sortida (41 13 58.06 01 34 32.83) i ben aviat, a la dreta, entre l’arbreda ja veurem l'edificació que busquem.

Hi ha un camí d'accés (41 13 26.35 01 34 03.22) , però a dia d'avui, està inhabilitat per a vehicles. Cal deixar el cotxe al voral de la carretera i accedir-hi a peu.

Altres: Sorprèn que en un relativament curt espai de temps, uns seixanta anys, s'hagi pogut deteriorar tant aquesta construcció. Vegi's la imatge presa l'any 1964 pel prestigiós fotògraf,  Pere Català Roca i publicada a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.* ens complau extreure la següent informació - Març 2020:

Reconstruït amb els materials medievals de l'antic casal, ara es troba abandonat i enrunat.

Està situat al cim d'un turó, a 154 m d'altitud sobre el nivell del mar.

Presenta encara alçades tres torres.

A la banda lateral dreta en veiem dues de cilíndriques i emmerletades que presenten una torratxa i una sèrie de matacans sostinguts per cartel·les.

A l'esquerra es pot veure una torre de tipus quadrangular rematada per merlets i amb un matacà.

Malgrat estar molt enderrocat encara es poden observar una sèrie de finestres rectangulars.

L'edifici està realitzat en maó i ferro.

Casal fortificat. Documentat el segle XI.

L'antic mas de La Muga és documentat ja en el segle XI.

El mas fou objecte d'una restauració poc afortunada precedida d'una destrucció per tal d'aprofitar els materials.

El castell obtingué un aspecte carrincló.

Avui dia el seu aspecte és deplorable ja que, en ser abandonat, ha envellit molt de pressa a causa del temps i la incúria.

Edificacions properes: A Bellvei, capital del municipi del mateix nom, hi ha la

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.