Hospital de Sant Llàtzer – Girona / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: Rodalies de Girona, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès, i capital de la província de Girona.

Època: Gòtic tardà - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Actualment aquesta edificació és el Centre Cívic de Pedret, i forma part de la Xarxa de Centres Cívics de Girona.

Altres noms: Dels Mesells - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitat el 04/06/2016:

El trobarem al carrer que al mapa de Google s'identifica amb en nom de Carrer de Pedret. A l'altra banda del carrer hi discorre el riu Ter.

Localització: N 41 59 50.0 E 02 49 29.0 – Altitud: aprox. 63 m.

Altres: L’Hospital de Sant Llàtzer i la Capella de Sant Jaume, formen un conjunt inseparable.

• Com a tal, a la pàgina web de Patrimoni.Gencat, de la que ens complau extreure la següent informació (Juny 2016), també ho tracta de manera conjunta :

“ Descripció

Edifici de planta allargada de dues crugies paral·leles a façana i de cinc trams reflecteix a façana per cinc arcs carpanells.

Es de planta baixa i un pis, i a la planta primera, en façana, apareixen finestres de pedra, llinda plana amb diferents escuts de la ciutat i d'altres, col·locades lliurament.

Abans de la rehabilitació de l'edifici van estar molt deteriorades i tapiades, havent-hi obert de noves.

Els arcs carpanells també estaven tapiats, excepte el dretà i l'esquerrà.

El primer, que estava mig tapiat, era per accedir a l'església de Sant Jaume, més tardana i incorporada al conjunt; la segona amb escala exterior i porta renaixentista amb guardapols i dos capitells petits, floral el de l'esquerra i zoomòrfic el dret.

La façana és de pedres ben treballades.

Capella de Sant Jaume

Capella d'una nau incorporada a l'Hospital de Sant Llàtzer vers el XIV.

Tot l'absis és ficat sota la via del FFCC a França que passa pel darrera.

El primer tram d'arc carpanell, per la dreta, de l'hospital crea una mena de porxo d'accés a la capella per una porta de traça renaixentista.

Al damunt, una finestra s'ha convertit en òcul.

Té campanaret d'espadanya d'arc de punt rodó. El teulat sobresurt del conjunt de l'Hospital.

A la façana lateral dreta, encaixonada amb la muntanya, hi ha una finestra d'arc de punt d'ametlla.”

Notícies històriques

Al 1170 hi ha les primeres notícies com a Hospital dels Leprosos, i dels Mesells. També i pel lloc, de Pedret. Més tard, com a Sant Llàtzer, per la capella interior.

Abans del 1333 (quan tenim les primeres notícies) es construeix, al costat, la capella de Sant Jaume i que també donaria nom al conjunt, quan a la fi s'unificà tot.

Al 1555 el rei Carles I d'Espanya emet un document a favor de la institució, que s'engrandeix a l'altra costat de la carretera (1583: molí-rasclosa de la Manola).

Al 1666 comença a plegar a l'esser inaugurat el nou hospital de Santa Caterina a Girona.”

Altres: A efectes de classificació d'aquesta edificació a les nostres pàgines, ho fem amb l'etiqueta d”Altres”.