Església parroquial de Santa Maria – Querol / Alt Camp

Situació: A Querol, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Camp - (Tarragona).

Protecció: BCIL – Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada el 12/01/2018:

• - El punt d'inici ha estat un lloc - 41 25 29 01 23 58 - situat entre els PK 34 / 35 de la carretera C-37, on hem pres una sortida indicada: Església parroquial de Querol i Ermita de Santa Maria de Valldossera. De seguida trobem l’església. Al costat hi ha el cementiri. Al davant, a sota, hi ha un camp de futbol. Hem aparcat aquí mateix.

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 250 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Gener 2018):

“Descripció

L'Església parroquial de Santa Maria es troba situada a la part més alta del turó al voltant del qual s'estén el nucli de Querol.

Té una estructura irregular, producte de les modificacions que ha experimentat al llarg del temps.

És d'una sola nau amb capelles laterals, volta de canó apuntat a la nau i apuntat i de creueria a les capelles, i coberta de teula a dues vessant.

L'absis és semioctogonal i presenta a la part inferior la sagristia.

L'accés es realitza per una façana lateral que es troba davant del cementiri.

Presenta porta d'arc de mig punt, adovellada, a la part inferior de la qual són visibles uns grans carreus regulars, segurament d'època romànica.

Damunt la teulada s'eleva la torre de planta quadrada amb obertures d'arc de mig punt i coberta piramidal.

L'església s'il·lumina mitjançant escasses obertures, algunes d'elles atrompetades.

Notícies històriques

L'origen d'aquesta església és d'època medieval, probablement del segle XII, quan el terme de Querol era propietat de Guerau Alemany de Cervelló.

La complexitat de la seva estructura actual reflecteix les ampliacions i modificacions que ha anat experimentant al llarg del temps.

La sagristia fou construïda probablement vers la fi del segle XVIII.”