Església parroquial de Santa Maria – Colomers / Baix Empordà

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Al centre del nucli urbà de Colomers, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament.  

Altres noms:

Accés – Visitada el 08/12/2016:

La trobarem a la Plaça de l’església. Hem aparcat al davant.

Adossat a l'església, hi ha el Castell de Colomers

Localització: N 42 05 03.0 E 02 59 14.8 – Altitud: 38 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2016):

“ Descripció

L'església de Santa Maria de Colomers es troba situada al centre del nucli.

És un edifici d'una nau amb capelles laterals, absis semicircular i torre als peus.

L'aspecte actual del temple mostra les intervencions experimentades al llarg del temps a partir de l'estructura original romànica.

A l'interior, la nau es cobreix amb volta apuntada i al llarg del seus murs s'obren les capelles, amb tres arcs de mig punt que recolzen sobre pilastres.

Un arc triomfal doble separa la nau del presbiteri. La part més interessant és l'interior de l'absis. Està decorat per arcs cecs sostinguts per dotze columnes amb capitells esculpits amb motius vegetals, representació d'animals, figures humanes i motius geomètrics. Alguns dels capitells són originals i d'altres han estat reemplaçats.

Exteriorment, s'observen dues etapes constructives: la part inferior correspon, amb moltes modificacions (capelles laterals, portada), a l'obra romànica, mentre que la part superior, amb espitlleres, és el resultat de les obres de fortificació dels segles XVI-XVII.

A la façana s'obre la porta d'accés barroca. És rectangular i la corona un frontó trencat per damunt del qual hi ha una finestra romànica d'arc de mig punt. Conserva les lesenes de la primitiva façana romànica amb decoració de tipus llombard.

La torre, a la banda dreta, té base quadrada, cos superior vuitavat amb obertures de mig punt i coronament de barana amb balustres.

Notícies històriques

Les primeres referències documentals a Santa Maria de Colomers daten del segle IX, i l'esmenten com a cel·la depenent del monestir de Sant Medir. Al llarg dels segles X i XI, altres documents en confirmen la pervivència i informen del pas a la jurisdicció de Santa Maria d'Amer, on va traslladar-se el cenobi de Sant Medir.

L'església mostra diverses etapes constructives, dues de les quals d'època romànica; són del segle XI: l'absis, el frontis i les restes dels murs laterals i de la decoració llombarda de l'exterior, així com els capitells de l'interior situats a l'absis; als s. XII-XII: corresponen la volta i les pilastres i arcs de suport.

Els segles XVI-XVII s'hi feren les obres de fortificació, i posteriorment es produí una nova intervenció d'importància afegint les capelles laterals, la sagristia, la portalada i el campanar.

Entre 1970 i 1973, un procés de restauració ha recuperat part de les estructures romàniques que havien quedat amagades.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: