Església de Santa Maria – Tornabous / Urgell

F O T O S

Església de Santa Maria – TornabousEsglésia de Santa Maria – TornabousEsglésia de Santa Maria – TornabousEsglésia de Santa Maria – Tornabous

Situació: A Tornabous, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Urgell (Lleida).

Època: Tot i que aquesta església ja és esmentada durant el segle  XII, l'edificació actual és del segle XIV – (Patrimoni.Gencat).

D'origen romànic, en queden molts pocs vestigis - (Pat.mapa).

Estat: Bon estat. S'hi han portat a terme  notables transformacions i ampliacions. No és accessible lliurament.

Dins de Tornabous, la trobarem al carrer Major.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

Església de planta basilical de nau única amb dues capelles laterals per banda de poca amplada.

Té un cor baix articulat a partir d'una coberta formada per quatre arcs de mig punt de secció quadrangular, amb capitell en forma de piràmide invertida, i es sostenen lateralment per robustos pilars amb capitells poligonals amb relleus d'escuts.

L'església té una coberta de fusta dividida en arcs apuntats i a la part del fals transsepte es presenta realçada. Els arcs que divideixen les capelles laterals són en forma d'espina de peix.

L'absis és poligonal, i presenta un aspecte eclèctic a causa de les transformacions i ampliacions portades a terme.

L'únic vestigi que queda de la primitiva església és una mena de nau transversal annexa als peus de l'església, com una mena d'atri. Aquesta nau és de llargada igual a l'amplada total del temple actual.

La coberta és de volta de canó d'arcs apuntats amb llunetes, algunes tapades, de quatre trams. Té vuit columnes adossades amb dos escuts cadascuna. Les dues columnes que limiten l'antiga l'entrada estan tapades; aquesta entrada era d'arc de mig punt, s'obria a la façana de ponent i aquesta estava coronada per un campanar d'espadanya de dos ulls.

A l'altar principal hi ha la imatge de la Mare de Déu amb el Nen, realitzada el 1349 en fusta policromada.

Notícies històriques

De la primitiva església romànica de Tornabous no se'n tenen gaires referències documentals fins a èpoques més tardanes.

El 1172 es fa esment del delme de Tornabous, cosa que fa suposar l'existència d'una organització eclesiàstica.

Segons la visita pastoral del bisbe d'Urgell Joan d'Espés de l'any 1515 el poble tenia una església sense altars laterals ni sagristia. Se sap que l'altar principal era presidit per una imatge de la Mare de Déu, que és l'actual.”