Església de Santa Maria de Santiga – Santa Perpètua de Mogoda / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Santa Perpètua, més aviat a la vora de la zona industrial de Santiga, petit nucli de població de Santa Perpètua de Mogoda, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Al costat hi ha l'edificació coneguda amb el nom de Castell de Santiga. Darrerament havia estat un restaurant, però a dia d'avui, està tancat.

“A partir del segle XIII i al llarg dels segles s'hi ha efectuat nombroses obres de reforma i ampliació”.

Altres noms: Església de Santa Maria Antiga - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 14/05/2016:

Circulant per la carretera B-140, carretera de Sabadell a Mollet, en un punt situat a les coordenades 41 31 59.5 02 09 12.5, trobarem una rotonda on hi ha una indicació per anar a Santiga.

Llavors circularen uns quants metres per un camí sense asfaltar, fins arribar al davant mateix de l'edificació, on hi ha lloc per aparcar-hi còmodament.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“Descripció

L'església de Santa Maria o Santiga es troba al costat d'una masia, prop de la carretera que va de Sabadell a Santa Perpètua de la Mogoda.

L'església té dues naus paral·leles amb dos absis de planta trapezoïdal al nord i semicircular al sud amb volta de quart d'esfera.

La nau de la banda nord (segle XI) es cobreix amb volta de canó apuntat, mentre que la del costat sud és més antiga i es cobreix amb volta d'aresta.

L'accés al temple és per una porta situada a la banda de ponent de la nau tramuntana. En el parament lateral d'aquesta nau s'obren altres dues portes, una d'arc de mig punt i l'altra d'arc rebaixat.

El campanar, de planta quadrada, adossat a la banda tramuntana, conserva les lesenes a la part baixa.

Notícies històriques

L'església apareix documentada des de l'any 983, en una escriptura de donació al monestir de Sant Cugat del Vallès.

Posteriorment hi ha diverses referències documentals al segle XII, quan apareix esmentada la parròquia. L'any 1193 és documentada una nova acta de consagració.

A partir del segle XIII i al llarg dels segles s'hi ha efectuat nombroses obres de reforma i ampliació. Les voltes es van refer possiblement entre els segles XIII-XIV; l'any 1574 es va obrir o modificar la porta d'accés; els segles XVII-XVIII es va reconstruir l'absis principal i es va sobrealçar el campanar.”

Santiga – 2016

Santiga – curiositat – Paret dels sentiments