Església de Santa Magdalena del Collell – Guixers / Solsonès

Església de Santa Magdalena del Collell – Guixers

I T I N E R A R I

Situació: “La capella està situada a la banda nord de la masia del Collell, a tocar seu però sense formar part de la mateixa, com una més de les edificacions auxiliars que la rodegen” Wikipedia. En terrenys del municipi de Guixers, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Hem accedit a l’interior amb permís dels habitants del mas, a qui agraïm la deferència. Hem aparcat al voral del camí d’accés.

Accés - Visitada el 21/11/2014:

Rodant per la carretera LV - 4241 (Berga / Sant Llorenç de Morunys), i circulant en aquest sentit,  en un lloc (42 07 07.3 01 41 47.6) situat entre els PK 43 – 42, trobarem una desviació a mà dreta, indicada, per accedir a Sisquer i a Montcalb, cap a on ens dirigirem, rodant tota l’estona per carretera asfaltada.

A 42 08 51.8 01 42 16.1, prenem una desviació indicada – “Cal Collell”, que ens porta ràpidament a aquesta masia, molt propera.

Durant el recorregut, hem sobrepassat, deixant enrere els accessos a les esglésies de Sant Pere de Bancells, Sant Esteve de Sisquer, Sant Salvador de Vilaverd i per davant, Sant Pere de Montcalb.

• El recorregut per aquesta contrada permet visitar altres edificacions: RUTA BV-4241 i LV-4241.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

“ Descripció

Església d'una nau rectangular capçada per un absis de planta semicircular; estan separat per un arc triomfal, molt barroer, que arrenca de dues impostes aixamfranades.

Els murs, molt prims van ser sobrealçats i l'antiga coberta, probablement de fusta, va ser substituïda per una volta de rajola.

La teulada és de dos vessants i cònica a l'absis.

Nomes hi ha una finestra prop de l'absis, d'una esqueixada i sortides rectangulars.

La porta té una llinda monolítica on ha estat retallat un arc rebaixat molt barroerament.

Al damunt hi ha un campanar d'espadanya, d'una finestra rectangular.

L'església està orientada a l'est i l'aparat és de pedra rústega, trencada a cops de maceta i amb correus més grossos per reforçar els angles.

Notícies històriques

No es coneixen dades documentals d'aquesta església, la qual conserva prou elements com per classificar-la d'alt-medieval. Tot l'edifici traspua gran senzillesa i d'execució elemental. Té un cert iterés topològic , car presenta l'existència d'una estructura espacial preromànica, igual com la propera de Sant Salvador de Golorons.

Presenta la segregació de la nau i del absis amb unes formes que ja anuncien el món romànic , especialment a l'absis semicircular. L'aparell no és un indicador cronològic fiable . Amb tot es proposa una datació similar a Sant Salvador de Golorons, a principis del segle XI, tot i que pot ser més antiga.”