Església de Sant Vicenç de Pinós – Pinós / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: A Pinós, una entitat de població del municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Adossada a altres edificacions. Fa millor bona cara per la façana davantera. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 10/06/2017:

(*) - Punt d'inici: Un lloc (0) – (41 49 28.2 01 32 29.3) de la carretera B-300 (Vallmanya / Calaf) ,  on prenem una sortida, indicada. Seguim trepitjant terreny asfaltat fins dalt de tot, on trobem l’església. Hem aparcat al davant.

M A P A del recorregut

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2017):

Església d'una sola nau, coronada per un campanar d'espadanya al mur de ponent (nau de 6,30X12,30).

L'església fou àmpliament modificada al segle XVIII i això ha afectat sensiblement al conjunt de l'edifici; de la obra romànica conserva únicament la part del mur de migdia, mur en el qual fou oberta la porta del segle XVIII i que encara conserva una elegant finestra de doble esqueixada perfectament adovellada.

L'església està orientada a llevant i és adossada a les cases veïnes.

Notícies històriques

L'església de Sant Vicenç era parroquial del terme de Pinós i d'ella depenia el santuari de la Mare de Déu del Pinós.

La seva història s'ha de lligar als orígens del lloc, del castell de Pinós del qual va prendre el nom una gran família que més tard senyorejà part dels territoris del Alt Berguedà.

Possiblement el primer castell de Pinós fou molt aviat abandonat però dalt l'enlairada serra es va mantenir el nucli important de poblament fins a la darrera despoblació dels segles XIX i XX”.

(*) – Des d'aquest punt d'inici, continuant circulant per la carretera B-300, relativament a la vora, hi ha el Santuari de Nostra Senyora de Pinós.