Església de Sant Pere de Valldaneu – Sant Martí de Centelles / Osona

Remarca

A la pàgina web de Wikipedia, es diu: Valldaneu, escrit de vegades, erròniamentValldeneu, és un antic poble rural, amb parròquia pròpia, del terme municipal de Sant Martí de Centelles, a la comarca d'Osona.

I T I N E R A R I

Situació: A Valldaneu, entitat de població de Sant Martí de Centelles, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Altres noms: Conjunt de l’església de Sant Pere de Valldaneu - (Generalitat de Catalunya). *

Accés – Visitada el 26/01/2019:

Com en altres ocasions, des de casa nostra, amb l'ajuda de Google Maps, vàrem mirar de determinar les coordenades que ens permetessin arribar a Valldaneu.

0Punt d’inici: En primer lloc, amb l'ajuda de “l'homenet” de Google Maps vàrem  localitzar el punt asfaltat més a la vora possible de Sant Martí de Centelles:  41 45 12.8 02 14 35.7, des d’on sortiríem.

1 – Després ens calia determinar si hi ha alguna desviació en la següent part del recorregut, i com resoldre-la. En aquest cas n'hi ha una a  41 45 04.7 02 14 48.8

Cal continuar primer per l'esquerra i tot seguit obviar la incorporació d’un camí que apareix enseguida també per l'esquerra. Seguim.

Detall de la part final de l'Itinerari per accedir a l'Església de Sant Pere de Valldaneu

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta la generació automàtica del següent

M A P A del recorregut.

Antiga església parroquial, d'una sola nau amb capelles annexes a ambdós costats.

L'absis, orientat a llevant, presenta un retaule d'obra i una mena de deambulatori.

La nau és coberta amb volta d'ogiva i les naus laterals amb volta quatripartita, als nervis de la qual es tanquen en una clau o medallons esculpits (el primer no distingim la figura que s'hi representa, mentre que la segona s'esculpeix la figura de la verge rodejada d'àngels).

A la capçalera de la nau en el medalló hi podem veure Sant Pere amb les claus.

La nau central es comunica amb les laterals mitjançant pilars ortogonals i arcs de mig punt.

Als peus hi ha l'accés al campanar i l'antic cor.

Dins un armariet s'hi conserven dues piques, una és de marbre i està fragmentada.

Externament presenta un portal adovellat, el capcer triangular i al sector nord s'hi adossa un campanar de torre de planta quadrada i tres pisos amb una finestra d'arc de mig punt a la part superior.

La resta d'obertures són rectangulars.

La capçalera presenta l'absis semicircular i una absidiola a tramuntana la qual mostra un paredat llis, mentre que l'absis s'inscriuen lesenes llombardes i és de pedra tosca amb arrebossat al damunt.

Aquest conjunt està integrat per l'església parroquial de Sant Pere, la sagrera amb funeraris baixmedievals (segle XV), i el clos cementirial (segle XIX) amb una tomba monumental modernista de la família Sentias (segle XX).

(Text procedent de l'informe de l'expedient de declaració de BCIL).

Notícies històriques

Parròquia que pertany a l'antic terme de Sant Esteve, anomenat també de Centelles i vinculada en els seus orígens a la parròquia de Sant Martí de Congost o d'Aiguafreda, però més tard adquirí funcions de parròquia que encara conserva.

Es coneguda des de 898 amb el nom de la "Villa Danielis", que derivà en el topònim de "Valldaneu".

L'església, però, s'esmenta fins 1007 en el testament d'Odesind que, fou jurat sobre l'altar de Sant Pere que pertanyia al comtat d'Osona.

Segons els llistats de les parròquies del bisbat podem considerar que funcionava com a parròquia ja a la primera meitat del s. XI amb el nom "Vilar Daniel" i més tard "Valdaniel".

Cap el 1640 l'edifici romànic fou gairebé totalment reconstruït i més tard s'hi feren altres reformes com ho demostren la data de la porta principal, de ferro, "17 de març de 1830".

Actualment el nucli de població és allunyat i ha perdut el caràcter real de la parròquia.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.