Església de Sant Pere de Talteüll – Massoteres / Segarra

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: a Talteüll, entitat de població de Massoteres, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms:

Accés - Visitada el 09/12/2006:

La trobarem a la plaça major de Talteüll.

Localització: N 41 49 08.57 E 01 19 43.09 – Altitud: 480 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2013):

“ Descripció

És tracta d'un singular edifici de la darreria del segle XI, format per dues naus paral·leles cobertes amb volta de canó, reforçades per un arc toral i separades entre elles per dos arcs formers que arrenquen de pilars rectangulars adossats als murs.

 Les naus són capçades per sengles absis semicirculars que es comuniquen amb les respectives naus per mitjà d'un arc preabsidal. Entre les naus i els absis s'obren, en els murs nord i sud, els brassos d'un transsepte molt allargat, cobert amb volta de canó.

Una finestra de doble esqueixada centra cadascun dels dos absis i , de manera simètrica, n'hi ha un altra al mur oest de cada nau.

La porta d'accés situada a la façana est del braç sud del transsepte, consta d'un gran arc de mig punt adovellat. La portada original(l'actual data de segle XV o XVI), s'obre al braç nord del transsepte.

Pica baptismal de pedra d'1 m d'alçada aproximadament. Presenta un peu de dos cossos llisos separats per estrangulacions amb decoracions en forma d'anells. El vas presenta una decoració amb gallons allargassats a manera de pètals que neixen de la base.

Notícies històriques

La primera referència documental referent a aquesta antiga parròquia data del 1065, procedent d'una deixa testamental. El 1075 el comte urgellenc Ermengol IV féu donació a la canònica de Santa Maria de Solsona de l'església de Talteüll. Dos anys més tard l'església fou consagrada pel bisbe Amat d'Oloron.

 Sant Pere de Talteüll va romandre al bisbat d'Urgell fins a la creació de la diòcesi de Solsona a la darreria del segle XVI.

 A la darreria del segle XIX el bisbe de Solsona va convertir Talteüll en sufragània de Sant Salvador de Massoteres, amb la qual cosa perdé el seu rang parroquial.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Segarra : Veure en un mapa més gran.