Església de Sant Pere de Figuerola – Torà / Segarra

Situació: En terrenys de Torà, població i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: No hi ha cap indicació - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. És accessible lliurament, doncs la porta està oberta, sense cap pany ni forrellat.

Accés - Visitada el 02/03/2013:

Entre els PK 2-3 de la carretera LV-3005a (Torà – Ardèvol), hi ha una desviació a la dreta de la carretera, circulant en sentit nord, degudament indicada (41 49 22.28 E 01 25 23.93).

S’inicia en aquest lloc un camí de terra, perfectament transitable a dia d'avui  que en un plàcid recorregut de pocs minuts, ens portarà al davant de la casa coneguda com Figuerola (*). Hem aparcat al davant (41 48 58 01 26 04).

Aquí hi trobarem un petit cartell de color verd, de senderisme que ens indica el proper recorregut per trobar l’església.

A peu, per un discret però evident sender, ens dos minuts som a tocar de l’edificació.

Edifici d'una sola nau coberta amb volta de canó i acabada l'est en un absis estirat.

S'observa una diferència en les pedres utilitzades. De la meitat cap a l'oest són més petites i de la meitat cap l'est són més grans. Això és degut segurament a unes possibles reformes.

A l'extrem esquerra de la façana sud, hi ha un contrafort. En aquesta mateixa façana, hi ha l'entrada principal amb arc de mig punt adovellat.

A l'absis a la part esquerra hi ha una petita obertura, i a la part dreta, encara s'observa alguna decoració llombarda. Cal dir que l'absis també presenta en una part carreus més grans i en l'altra més petites.

Notícies històriques

Situada dins l'antic terme del castell de Figuerola, aquesta capella no va tenir mai funcions parroquials, sinó que depenia de Sant Miquel de Fontanet. Una notícia de l'any 1025 fa referència a una església dedicada a Sant Feliu però és possible que es refereixi a Sant Pere.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

(*) Figuerola

De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

“ Descripció

Edifici que tenia funció d'habitatge amb edificis annexos. La casa es troba situada a la banda nord del nucli urbà de Torà.

S'hi accedeix per l'antiga carretera de Solsona, a mà dreta s'agafa el trencant en direcció a Ardèvol, a l'alçada de l'església de Fontanet s'agafa un altre trencant a la dreta i es segueix la muntanya fins al cim.

A la façana principal(est), a la planta baixa,hi ha la porta principal amb llinda de pedra, i és situat en forma de porxada senzilla per una balconada que té a sobre. A la part esquerra hi ha una petita obertura en forma rectangular. A la part esquerra de la següent planta hi ha un balcó i a la part dreta una finestra. A la façana oest, hi ha una finestra amb gran àmpit. La coberta és de dues vessants(est-oest) acabada amb teules.

Hi ha un edifici adjunt amb aquest anterior per la façana sud. A la façana est, te dues finestres a la part superior. A la façana sud, està adjunta amb un altre edifici. A la façana oest, hi ha dues finestres. La coberta és de dues vessants(est-oest), acabada amb teules.

Adjunt a la façana sud d'aquest, hi ha un altre edifici, que a la façana sud, te una entrada a la planta baixa, i una gran obertura rectangular a la darrera amb llinda de formigó.

Destacar que a continuació tant de la façana est com de la oest de l'edifici principal, hi ha uns murs on a la part superior te la forma d'una torre.

Notícies històriques

La datació aproximada situa el mas al segle XVIII o XIX encara que a l'edat mitjana aquest indret ja era habitat.

El castell de Figuerola ja és documentat l'any 986 amb el nom de castrum Figuerola.”