Església de Sant Pau – Selva del Camp / Baix Camp

I T I N E R A R I

Situació: A la Selva del Camp, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona). A la part nord de la població, és una de les últimes edificacions del poble.

Època: Segle XIV – Gòtic tardà - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem. Exteriorment la porta i la façana, no presenten pas mal aspecte, però tampoc hi ha res que faci suposar que és una església.

No és accessible lliurament. A la porta hi ha un cartell que no aclareix gaire la situació.

No obstant aixó, a la pàgina web de la Diputació de Tarragona, hi consta que s'hi manté el culte.

La trobarem al carrer Camí de Sant Pau nº 25.

A Google Maps, aquest vial apareix informat amb el nom de Raval Sant Pau.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2016):

“ Descripció

Construcció d'estil gòtic tardà que actualment es troba abandonat, amb l'interior en ruïnes, sense cobertes i façana en mal estat de conservació.

Església o capella d'una nau àmplia, de planta rectangular, antigament amb coberta de fusta a dues vessants, damunt perpanys de pedra.

Carreus als angles exteriors de la façana que reforcen l'obra de paredat.

Campanar d'espadanya centrat sobre la façana.

Porta d'arc rodó amb falses dovelles.

Damunt, fornícula buida i ull.

Notícies històriques

L'actual edifici fou bastit probablement a les darreries del segle XIV, o els inicis del XV, en el lloc d'una capella preexistent.

En un document del 1233 es parla del "camí públic que passa als costats de les parets de l'ermita vella i que va cap a la riera".

La primera notícia documentada de l'església de Sant Pau és el permís atorgat pel paborde de Tarragona a l'ermità Fra Ponç d'Amer, per a bastir-la, el 28 de setembre de 1286.

En aquesta donació se li concedeixen "les mateixes parets velles dels ermitans".

El 1936 va desaparèixer l'antiga imatge de Sant pau, de pedra, que hi havia a la fornícula de la façana.

A les parets que resten de l'edificació actual hom pot veure aprofitats diversos carreus, possiblement de l'església o ermita vella.