Església de Sant Miquel d’Orpí – Orpí / Anoia

Església de Sant Miquel d'Orpí - Bages

Situació: A Orpí, poble i municipi del mateix nom a la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. A la porta d'entrada hi havia un cartell informant dels dies i hores en que aquesta església celebrarà misses durant l'any 2014. Suposem que, al menys en aquestes dates, l’església serà visitable.

Accés - Visitada el 08/07/2014:

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret. A tocar del PK 0 de la carretera BV-2132. Hem aparcat davant del castell, que actualment és un restaurant.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

“ Descripció

És difícil descriure la tipologia, ja que aquesta estructura incorpora la rectoria i l'antiga edificació romànica de l'ermita de Sant Miquel.

Té planta rectangular i l'ingrés en un dels dos costats laterals llargs.

La planta deu d'acabar en semicercle corresponent a l'antic absis romànic incorporat al mur.

Està coberta amb volta de canó i té capelles laterals. És de pedra, el sostre de teules i té un campanar de torre poligonal (octogonal) que acaba en barana.

L'absis romànic és una petit absis que conserva les arcuacions llombardes i la coberta amb volta de canó, amb arcs torals.

A l'interior hi ha pintures d'aquest segle que imiten l'estil romànic.

Notícies històriques

Es construeix en un lloc ocupat ja d'antic (any 987) aprofitant l'estructura de l'església romànica.

En una dovella de l'arc d'entrada hi consta la data de 1653. Fou restaurada el 1875. Capella.

L'església de Sant Miquel d'Orpí fou inicialment la capella del castell d'Orpí, esmentada des del 1099.”