Església de Sant Maure – Argençola / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A Contrast, nucli de població d'Argençola, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XI  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Església de Sant Maur - (Patrimoni.Gencat)

Senzill de localitzar donades les dimensions del llogaret. A més, estar a tocar de la Torre Rodona.

Procedents de l'autopista A-2, arribem a Argençola. No pugem al poble, continuem recte (41 35 58.42 E 01 26 35.73) sobrepassant, deixant-la a la dreta, l'edifici de la bàscula pública i una parada de bus.

Sobrepassem també una creu de terme, deixant-la a l'esquerra (41 35 49.77 01 26 28.71). Sortim del poble per una carretera asfaltada.

Al cap d'uns 1.900 m. aproximadament, trobarem una desviació a mà esquerra, indicada (41 35 03.90 01 25 42.29) i continuarem llavors per un camí de terra perfectament transitable, que ens durà al cap d'uns 600 m., al davant de l'edificació que busquem. A l'altre costat, veurem la Torre Rodona.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

És petita, romànica, encara que molt modificada per reformes posteriors (ha estat restaurada en el seu interior i conserva els murs, la volta, l'arc triomfal i l'absis de pedra treballada), conserva la imatge gòtica de "Sant Maur", del segle XV, mutilada el 1936. La porta principal està tapiada.

Està tan modificada que es pot dir que només conserva de l'estil primitiu l'absis, i encara en part sobrealçat.

Imatge de Sant Maure. Sembla realitzada en pedra calcària. Té el cos bastant desproporcionat, sobre tot les mans (encara que poden ser fruit de la restauració després de la mutilació de 1936). Vesteix mitra i capa abacial, i porta un bàcul. La part posterior no està treballada i s'observen les marques del picapedrer.

Notícies històriques

Potser és contemporània a la torre medieval del Contrast (S.XII). És citada al segle XV (1443). Depenia d'Argençola però no arribà a la categoria de sufragània. Era la capella del castell d'aquest nucli senyorial.”