Església de Sant Mateu – Vilopriu / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Valldevià, entitat de població de Vilopriu, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. A dia d'avui hi ha un cartell a la paret dient que està a la venda.

Accés – Visitada el 08/12/2016:

La trobarem en un lloc ( 42 07 18.5 03 00 06.0 ), a tocar de la fita del PK nº 5 de la carretera GI-631 (Vilopriu / Valldevià / Sant Mori).

Còmode aparcament a l'ample voral de la carretera. Al terra d'aquest lloc hi ha rajoles que podríem pensar que són les d'una antiga era o del pati d'un mas.

L'església de Sant Mateu domina el sector d'una banda del poble, al costat baix de la carretera.

És un edifici de planta rectangular, d'una nau amb absis semicircular i coberta de teula a dues vessants.

A la banda dreta de l'absis hi ha la sagristia.

La porta d'accés a l'església es troba a la façana lateral sud. És allindada, amb carreus de pedra, i arc de descàrrega.

En aquesta façana hi ha dues petites obertures. La façana nord es troba molt malmesa, mentre que la façana oest, en bon estat però molt modificada, presenta una finestra atrompetada d'arc de mig punt i un campanar de paret amb una sola obertura, refet després de la guerra del 1936-39.

Al costat de l'església es troba el cementiri.

Aquesta església ha experimentat diverses etapes constructives.

És probable que el seu origen es pugui situar entre els segles XII-XIII (les parts més antigues conservades es troben al mut nord i a la capçalera).

Posteriorment sembla que hi ha dos moments d'intervenció importants en què l'estructura de l'edifici va quedar molt modificada (segle XVI-XVII i XVIII-XIX).

En el present segle també s'hi ha efectuat obres. Darrerament s'ha tret el guix que amagava la pedra vista de l'interior.”

• Segons un cartell que hi ha a la façana, aquest edifici, està en venda.

Edificació que sembla força antiga, però de la que no en tenim dades: