Església de Sant Martí d’Aubèrt – Vielha e Mijaran / Vall d’Aran

I T I N E R A R I

Situació: A les afores d'Aubèrt, entitat de població del municipi de Vielha e Mijaran, a la comarca de la Vall d'Aran (Lleida).

Època:  Segle XIII Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya. ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

Església d'una sola nau de sostre molt alt, avui cobert per un empostissat, encara que originàriament aniria coberta per una volta d'aresta.

Conserva l'absis semicircular (amb cornisa superior en pedra tosca) i un profund presbiteri amb un arc triomfant molt apuntat.

El campanar, situat a l'angle nord occidental, és obra moderna o molt transformada, excepte el pis inferior on existeixen uns dipòsits destinats a guardar els delmes en oli i gra.

A l'extrem de llevant hi ha situada una espadanya.

Pica baptismal de marbre, molt ben treballada i decorada amb tres estretes franges paral·leles cordades a la part inferior del recipient.

El pedestal està format per un fust voltat de columnetes.

La base de grans dimensions és circular i està decorada amb una filera de semiesferes en relleu.

Les seves mides són d'1 m de diàmetre i 65 cm d'alçada del recipient.

El pedestal, amb la part inferior actualment soterrada per la tarima, fa 50 cm d'alçada.

Pica beneitera encastada a la paret, amb forma de petxina, que neix d'unes motllures de tipus clàssic. Fa 30 cm d'alçada i 65 cm d'ample.

A l'absis central hi ha restes de pintures murals, del segle XVII. Estan en molt mal estat de conservació i no són de gran qualitat.

Notícies històriques

Segons escriu Juli Soler i Santaló, l'església formava part d'un antic convent de Sant Agustí, monjos que ocupaven també Santa Maria de Mijaran.”

Vall d Aran : Veure en un mapa més gran.