Església de Sant Esteve de Canapost – Forallac / Baix Empordà

esglesia-de-sant-esteve-de-canapost-100422_501

esglesia-de-sant-esteve-de-canapost-100422_507

esglesia-de-sant-esteve-de-canapost-100422_511

esglesia-de-sant-esteve-de-canapost-100422_510

Situació: A Canapost, petit nucli de població del municipi de Forallac (Baix Empordà) – Girona.

Època: Es tracta de dos temples que es comuniquen per dins. Un d’època preromànica (Segle IX). L’altre d’època romànica (Segle XI).

Estat: Presenten una bona apariència. No son accessibles lliurament, llevat del pati, antic cementiri, on hi ha diverses tombes antropomorfes i alguns sarcòfags.

Al bell mig del llogaret. Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions d’aquest lloc.

Localització:N 41 58 31.30 E 03 04 20.31 – Altitud: 45 m.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Forallac, ens complau extreure la següent informació, (text i imatge):

"És un dels edificis més importants del romànic català. Està formada per tres cossos fàcilment identificables. El cos principal, d’estil preromànic, configura el nucli de l’església i va ésser construït entorn del segle IX o X. Hi destaca el seu transsepte, força més alt que la coberta de la nau, amb volta de ferradura ben marcada. Posteriorment, entre els segles XI i XII, s’hi va unir la torre campanar de planta quadrada, al sud, i una nau paral·lela, al nord, d’estil romànic.

Restitució hipotètica de com era l’església preromànica i la posterior ampliació romànica. Il·lustració de Lídia di Blasi.

El frontis on actualment s’obre la porta de l’accés principal al temple és del segle XVIII i no es va acabar mai. Precisament, darrere dels absis podem veure, a terra, les restes del rosetó que havia de culminar la façana. L’advocació de l’església està dedicada a sant Esteve i a sant Clet, el tercer papa de l’església cristiana que ostentà el càrrec entre els anys 76 i 88.

L'església tenia un notable retaule gòtic, de la Mare de Déu de Llet, que avui es conserva al Museu d'Art de Girona. Al costat de l'església hi ha una necròpolis alt-medieval.

Pintures romàniques
A l’altar principal i a la volta del transsepte es poden observar restes de pintures romàniques d’extraordinari valor patrimonial. A la part de llevant es pot entreveure un personatge a cavall, que podria correspondre a l'escena bíblica de l'entrada de Jesús a Jerusalem i podria datar-se del segle XII. A la banda contraposada, s’hi intueix una escena del Sant Sopar que els experts situen al segle XV. Ocupen uns 10 metres quadrats i van ser elaborades a base de colors terra, fets amb la combinació de minerals d'òxid de ferro i calç. Les policromies es van descobrir el 1999 arran d’unes cales fetes a partir d'uns fragments de pintura localitzats temps enrere. Van ser restaurades el 2002."

Baix Empordà : Veure en un mapa més gran.