Església de Sant Bartomeu de Mont-ras – Bigues i Riells / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Bigues i Riells, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Oriental.

Època: Documentada des del segle XII - Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya *

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament.

Accés – Visitada el 14/09/2019:

Detall pormenoritzat de l'itinerari, no disponible. Remetem als nostres lectors al nostre mapa d’aquesta mateixa pàgina.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2019):

Edifici de planta rectangular i absis també rectangular.

L'interior està dividit en tres trams per mitjà d'arcs torals, i cobert per encavallades de fusta amb la teulada a doble vessant.

L'antiga porta romànica és orientada a migdia.

L'absis actual és nou i correspon a l'antiga portada romànica del s. XII.

Aquesta ha estat girada cap a llevant, amb una porta nova i un campanar d'espadanya també del s. XVII.

La portada és rectangular i a sobre té un ull de bou.

Al costat de l'absis hi ha dues finestres esqueixades, construïdes amb carreus rectangulars, a excepció d'una part de paredat.

Tot l'edifici està envoltat d'una petita muralla.

Notícies històriques

Apareix documentada per primer cop a l'acta de consagració de l'església de Sant Pere de Bigues de l'any 1156, on se l'anomena com a sufragània.

L'any 1404 apareix en una visita pastoral de l'església de Sant Pau de Montmany, a la qual està unida.

Apareix a altres visites pastorals: 1413, 1421 i 1446.

A la visita de l'any 1508 es diu que el rector de Montmany hi celebra missa els diumenges i es considerada com a simple capella.”