Ermita de Santa Susanna – Biosca / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Lloberola, entitat de població de Biosca, vila i municipi de la comarca de la Segarra o bé de Sanaüja, també vila i municipi de la mateixa comarca. No ens queda clar la delimitació del lloc on està edificada. O en qualsevol cas, això és el que entenem que es desprèn de la informació que apareix a Patrimoni.Gencat.

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat). Segons Pat.mapa, “l'edifici actual podria ser del segle XVII”.

Estat: Malmesa. Molt austera. Accessible. El dia de la nostra visita, la porta, oberta, permetia l'entrada lliure. “Segons els veïns ha patit diversos robatoris” – (Pat.mapa).

Accés - Visitada el 24/10/2013:

D'entrada val a dir que és una edificació que ens ha costat una bona estona trobar-la. Sobre el paper, ha estat senzill localitzar-la i fins i tot determinar el mode d'acostar-s'hi. Els planells son molt bonics, tot és pla i a penes hi ha arbres.

A l’hora de la veritat ens hem trobat que el nostre navegador no disposava de planells detallats d’aquesta zona. Aquesta situació comportava que de cop i volta ens trobàvem situats al bell mig del no res, seguint les instruccions d’aquest aparell. És clar que no es pot pretendre que aquest estri disposi de totes les pistes de muntanya de Catalunya ... encara gràcies les que coneix ...

Finalment, una mica per “xurra” hem pogut trobar-la, i tot seguit facilitarem instruccions, per veure si a algun aficionat (?)  a seguir les nostres passejades, li evita fer voltes innecessàries.

El camí per arribar-hi s'anomena el “Camí de la Melgosa”.

Procedents de Biosca i circulant per la carretera C-1412-a en direcció a Ponts, arribem i accedim a Sanaüja (Castell de SanaüjaCapella de Santa Magdalena) per l'entrada situada a 41 52 16.84 01 18 22.85, travessem el pont medieval de Sanaüja i a continuació seguim les indicacions per anar a Lloberola i Solsona. Sortim de Sanaüja.

Trobem una desviació (41 52 48.05 01 18 55.22), on continuem per la dreta (1), en baixada (Hi ha una indicació: Font de l'Àlber).

Després trobarem (2) una sortida de la carretera, a 41 52 57.60 01 19 25.04, a la dreta, per on continuarem. Hi ha uns cartells: Font de l’Àlber, la Baixa i la Melgosa (aquest darrer més que veure's, s'intueix).

Circularem a partir d’ara per camins de terra, perfectament transitables. Passarem per la desviació (3) - (41 52 41.38 01 20 09.15) que per l'esquerra es dirigeix a La Baixa (Suposem que és una masia) i seguim recte i amunt.

Al cap de ben poc, si estem a l’aguait, veurem a l’esquerra de la carretera, una mica enfilada, en mig dels arbres, la teulada d’una edificació. És Santa Susanna. Hi ha un camí, que obviem.

Una mica més endavant (41 52 44.50 01 20 24.27) veurem, a la dreta de la carretera un cartell de l’Ajuntament de Biosca, amb dades d’aquesta contrada.

Podem aparcar el cotxe aquí mateix (A la dreta hi ha una ampla esplanada, avui dia, un tros de terra sense cultivar.

Al davant del cartell, a l'altra banda de la carretera, comença un ample camí,

poc fressat, que en uns dos-cents metres de caminada ens porta al davant de l'església que busquem.

Durant aquesta darrera part del recorregut a peu, veurem aquesta construcció metàl·lica.

L'església, poc visible, està situada al darrere, entre els arbres.

“ Descripció

Ermita envoltada d'alzines i roures. Té una sola nau. És possible que hagués tingut un absis rodó, per les restes dels fonaments que encara hi són. Entrada amb arc de mig punt adovellat. Té una petita obertura circular a sobre.

L'interior està arrebossat i pintat de blanc. S'hi arriba pel camí que deixa hi ha per sota del Mas de la Melgosa, el primer trencall a la dreta. Després d'un parell de Km s'ha de baixar del cotxe i pujar-hi a peu. Es troba situada a la dreta del camí.

Notícies històriques

L'any 1758 hi ha documentada una visita pastoral efectuada pel bisbe d'Urgell a Santa Susanna; s'hi esmenta que la capella pertanyia a la Casa de Malgosa, del bisbat de Solsona.

Al voltant de la capella s'han trobat indicis d'una primitiva necròpolis i una pica excavada a la cinglera, que semblen confirmar indicis de culte al lloc des de d'època medieval.

L'edifici actual podria ser del segle XVII. Segons els veïns ha patit diversos robatoris.”